Kokoomuksen Pohjalainen lehti uhkui tyytyväisyyttä tänään, kun Vaasalaiset porvarit ovat saaneet Vasemmistoliiton Harri Moisiosta kaverin. Oiva keino valita Moisio leikkausryhmän puheenjohtajaksi ja sitoa sitä kautta vasemmisto myös hyväksymään tulevat Vaasan omienpalvelujen karsimiset.
Eduskunnassa on vasemmisto ollut vastaan hallituksen säästöpolitiikkaa ja esimerkiksi SDP:n hallitus suosittaa sitä myös kuntatasolle. Vaasankin säästöissä on kysymys valtakunnan politiikasta, jota paikallisella tasolla näin sovelletaan.
Kokoomuslainen KH:n puheenjohtaja Raija Kujanpää on useasti sanonut lehtien palstoilla, että säästöissä on kysymys yleisestä tilanteesta taloudessa, mm. koko kapitalistisen maailman kattavasta finanssikriisistä.
Vasemmiston on todella aika tehdä selvä ero oikeistoon ja kyseenalaistaa kuntapalvelujen alasajo politiikka.
Konsensuksen aika on loppu
Suomi on konsensuspolitiikan maa, jossa on tulkittu toisenlaisen politiikan vaatiminen häiriköinniksi. Tästä käy hyvänä esimerkkinä Harri Moision lausunto tämän päivän Pohjalaisessa. Kun hän syytti kasvatus ja opetusviraston johtajaa Harry Svanljungia, siitä kun hän kertoi niistä arjen vaikeuksista mitä 7,5 miljoonan euron leikkaukset toisivat myös hänen hallintoalueelle.
Vasemmisto on ollut jo kaksikymmentä vuotta rakentamassa ja vaalimassa konsensusta. Konsensus on merkinnyt harvojen etua. Nyt on aika sen purkamiseen välttämätöntä. Mutta ainakaan Vaasan osalta ei näytä siihen löytyvän poliittista tahtoa ja voimaa.
Nyt on todella vähäistä vaihtoehtoisten kehityssuuntien esittäminen. Ongelmana on myös se, että vasemmisto on jumiutunut vallitsevan talouspolitiikan käsitteistöön. Sitä kautta kun ei löydy nykyiselle menolle vaihtoehtoja.
Julkisessa keskustelussa on vasemmiston elvytyspuheet on puhetapa lähes identtinen oikeiston vastaavan kanssa. Mikä nyt näkyykin Vaasankin tasolla.
Nykyinen säästöjen hakeminen ei juurikaan eroa aikaisempien vuosien vastaavista palvelujen karsimisista. KH:ssa päätetään konsensus hengessä, kuten nyt 7,5 miljoonaa euroa leikkauksista sosiaali- ja terveyspalveluista. Mikä viedään sitten läpi konsensus hengessä hallinnossa ja luottamuselimissä eri tasoilla, mutta niiltä ei tietenkään kysytä mitään, jotka sitä arjentyötätekevät nytkään, kuten ei ole tehty aikaisemminkaan.
Vasemmiston pitäisi nyt ehdottomasti luoda enemmän omaa käsitteistöä siitä, miltä toisenlainen talous voisi näyttää ja lähteä tekemään sellaista politiikkaa, joka tukee sitä arkea joka on esimerkiksi Vaasan omissa sosiaali- ja terveystoimissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti