sunnuntai 27. kesäkuuta 2010
Tavarataivas
Kulutusyhteiskunnassa ihmisten asuinympäristö on täynnä tavaraa. Kuluttaminen on ihmisen tapa määritellä itsensä.
Teollinenvallankumous oli alku nykyiselle kulutusyhteiskunnalle. Teollinenvallankumous johti tuotannossa tehokkuuteen, nopeuteen ja kilpailuun.
Työläiset alkoivat omaksua keskiluokkaisen elämäntavan. Aluksi tavaroita ostettiin sen mukaan mitä oli naapureilla. Vuonna 1970 naiset tulivat vauhdilla työelämään. Työläiset alkoivat tavoitella rikkaiden elämää.
Mutta TV vaikutus ohitti naapurien vaikutuksen kulutusvalinnoissa. Tuohon aikaan alettiin ammattimaisesti herätellä ihmisten ostohaluja. Aluksi teemana oli kun ostat sitä ja sitä tulet suosituksi. Tänään teemana on onnelliseksi tuleminen.
Tärkeää on huomioida, että jos lapset kasvavat kulutuskulttuurin keskellä on heitä vaikeaa erottaa siitä.
Piilovaikuttaminen
Nykyään mainoksia on joka puolella. Tiedossa on, että ihmiset reakoivat tavaroihin tunteella. Tutkimuksien mukaan juuri sitä ihmiset tavoittelevatkin. Vaarana on, että ihminen joutuu mielihyväkierteeseen.
Tavarakulttuuri vaikuttaa myös yhteiskuntaan, kuten demokratiaan. Kulutuskulttuuri vie ihmiset pois yhteiskunnallisista asioista.
Tavarakultuuri murentaa yhteisöllisyyden peruspilarin yhteistyön ja keskustelun. Kulutusyhteiskunnassa ei juurikaan enää auteta toista ihmistä. Uskotaan, että ihmisten elämä on tavaraelämää. Kilpailu tavaroista on johtanut siihen, että ihmisillä on jatkuvasti hätätila päällä.
Taloudesta on myös vääristynyt kuva, koska se ei ole vain rahaa, vaan se on energiaa ja luonnonvarojen virtausta.
Öljy ja kaasu on mullistanut elämää maapallolla. Öljyä tarvitaan kaikkeen kuten ruokaan.
Kulutusyhteiskunta tuhoaa ja riistää maapalloa. Esimerkiksi, jos kulutus olisi koko maapallolla sama kuin USA:ssa tarvittaisiin viisimaapalloa.
Ihmisten on vaikeaa käsittää miten saastunut on maapallo, kun kaikki lähiympäristössä voi näyttää niin kauniilta.
Itsekeskeisyys ei ole enää elämän merkki, vaan tuhon. Maapallo on peittymässä roskiin.
Elintasokuilu
Riistoyhteiskunnassa osan ihmisten ja kansojen elämä on vaikeaa, koska he ovat juuri kulutusyhteiskuntien riistonkohteena. Toisilla ei ole mitään ja toisilla on kaikkea.
On siis opittava elämään kestävällä tavalla. On alettava pohtimaan vastuu kysymyksiä. On opittava tekemään valintojan hyvän elämän turvaamiseksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti