Suomessa ei ole huomattu medioissa (tai ei ole haluttu huomioida oikeiston voittoja vaaleissa).
Itäeuroopan keskiosan maat suuntautuvat vahvasti oikealle, eikä siinä riitä huomioida äärioikeiston etenemistä.
Vahvasti oikeistolaistunut Unkari ottaa vastaan vuoden 2011 alusta EU-isännyyden.
Tsekin ja Slovakian oikeiston vaalivoitossa taisteltiin vuoden 1989 vallanvaihdon jälkeisen ”demokraattisen” sukupolven äänistä. Populismi on hellä sana kuvaamaan puolueiden ja ehdokkaiden demonisointia Sloveniassa. Oikeiston perustamat neljä uutta puoluetta menestyivät Slovenian vaaleissa. Vaikka niitä herjattiin bisnespuolueiksi. Oikeiston perustamat uudet puolueet ottivat haltuunsa uudet sosiaaliset verkostot ja Facebookin.
Eri suuntiin haarautuneen oikeistopopulismin turvin Tsekissä kolme ja Sloveniassa neljä (oikeastaan kuusi) puoluetta pystyivät yhtynein voimin lannistamaan vasemmiston. Vaikka demaripuolueet keräsivät eniten ääniä.
Nyt oikeistopuolueet tulkitsevat saaneensa valtakirjan tiukkaan uusliberalistiseen ja arvokonservatiiviseen politiikkaan. Avainasemaan päässeet populistiset puolueet tottelevat toistaiseksi.
Tsekin oikeistolla on nyt vahva asema valtionkoneistossa. Näin se voi autoritaarisin ottein betonisoida valtaansa. Ja se etenee ”meillä ei ole vaihtoehtoja”-iskulausein turvin kuten oikeisto hallitus suomessakin.
Tsekissä oikeisto on ryhtynyt nurinkäännettyyn luokkasotaan vähävaraisia vastaan.
Tai kuten suurenrahan puolue kokoomus suomessa populistisesti hyvinvointiyhteskunnan palvelujen puolesta.
Suomessa on hyvin samankaltainen tilanne demokratiassa kuin on osassa itä-euroopan maita. Oikeiston ja vasemmiston vastakkain asettelu on populistisella tasolla ei siis luokkapohjaisella.
Hallitustasolla harjoitetaan samaa uusliberalistista leikkauspolitiikkaa, mutta samalla populistisesti ollaan kansan asialla. Oppositiossa ollaan myös populistisella linjalla ja kuten SDP, joka vielä peesaa Perussuomalaisia.
Positiivinen poikkeus on vasemmistoliiton esitys punavihreästä hallituksesta vaalien jälkeen ja kokoomuksen syrjään työntäminen.
Kirjoitus perustuu osaksi Idäntutkimus julkaisuun 3/2010.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti