sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Kapitalismin koneet jyräävät omia polkujaan


Suomen ilmastopoliittinen saavutus on se, että nykyään puhutaan jo seitsemännestä ydinvoimalaitoksesta.

Biokaasuun, aurinkokeräimiin, maalämpöön ja tuulivoimaan ohjaavat ratkaisut pidetään jäissä, kunnes ydinvoimapäätökset saadaan tehtyä.

Tämän jälkeen ilmeisesti huomataan, että luomuenergiassakaan ei ole mitään järkeä.

Kuka vielä uskoo, että kapitalismia voi ohjata sen omalla toiminnalla markkinoita muokaten parempaan suuntaan?

Kansalaisaktivistit yrittävät muuttaa isoja puolueita ”paremmiksi”sisältä käsin ja vihreät istuvat oikeistohallituksessa, koska uskovat että vastaukset eivät löydy vasemmisto-oikeistoakselilta.

Maltillisten muutosten vaatiminen ei ole muuta kuin sanahelinää.

Pelkkiin kulutustekoihin supistunut kansalainen on jakomielinen tekele.

Vihreiden ja anarkistien puolueettomuus on virheellistä siksi, että kierrettäessä vasemmisto sivuutetaan myös kysymys pääomasta ja kapitalismista.

Globalisaatio kun ei todellakaan tarkoita muuta kuin maapallolla yhä hurjemmin riehuvaa kapitalismia. Nykyisen rahakapitalismin päätäntämekanismeille uhrataan koko ajan suurempi osa sekä kansantaloudesta että demokratiasta.

Globalisaatiota kritisoiva liike ja kansainvälinen pääoma on ottanut ”yhteen” mielenosoituksissa. Saksassa ei esimerkiksi mitään turvallisuutta uhkaava tapahtunut mutta silti suojautui valtiovalta sotatoimin kansalaisiaan vastaan tiukemmin kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen.



Ihmiskäsitys

Michael Moore etsi palkitussa dokumenttielokuvassa vastausta kysymykseen miksi amerikkalainen turvautuu niin helposti aseeseen. Dokumentin katsottuani vastaus on, omaisuus, valta ja raha. Myös köyhyys ajoi ihmisiä aseelliseen väkivaltaan.

USA:n laisen yhteiskunnan väkivalta lähteen yhteiskuntarakenteesta. Yritysjohtajan mielipide oli filmissä paljon kertova. Hänellä oli ladattu ase koko ajan huoneessaan. Pankista sai aseen ilmanmaksua, kun vain avasi tilin pankkiin. Ihminen opetettiin ihan pienestä lapsesta asti aseenkäyttämiseen. Voi melkein sanoa, että aseellinen väkivalta tulee "äidin maidon" mukana. Aseita ja patruunoita oli joka kaupassa tarjolla, kuten leipää.

Rikkaat turvaavat valtaa, omaisuuttaan aseella ja ääretön köyhyys ajoi ihmisiä aseelliseen väkivaltaan. Myös viihde on enimmäkseen aseellisen väkivallan täyttämää, jota ihmiset katsovat kotona TV:stä tai sitten elokuvissa. USA:n poliittinen johto näyttää omaa esimerkkiään kansalle aseellisesta väkivallasta IRAK:n sodalla ja terroristijahdilla.

Marxin oivallus, että ihminen on yhteiskunnallinen olio, pitää täysin paikkansa dokumenttielokuvan katsottuani.

Bushin käynnistämä terroristijahti ulkoa tulevaan uhkaan, sopii myös Mooren dokumenttielokuvan antamaan sisäiseen kuvaan maasta, jossa aseellisella voimalla turvataan omaisuutta ja valtaa.

Läpeensä väkivaltainen yhteiskunta ajaa ihmisiä aivan olemattomissakin asioissa aseelliseen väkivaltaa.