perjantai 19. syyskuuta 2008

Bisnesjohtaminen ei sovi julkisellesektorille

Nyt on maailmalla ikäviä malleja siitä, mihin johtaa bisnestyylinen toiminta ja johtaminen.

Melkein kaikki eduskuntapuolueetkin ovat hehkuttaneet ”vapaanmarkkinatalouden” mukaisten ratkaisujen, kuten liike-elämän sääntelyjen purkamisen, julkistenpalvelujen yksityistämisen ja ”joustavien” työmarkkinoiden voittokulkua.

SAK:n puheenjohtaja Ihalainen vielä kehtaa esittää koko vaalikauden ajaksi sopimusta palkkojen pitämisesi tietyllä tasolla. Ihalainen edelleen haikailee jatkoa nykymenolle. Eikö hän näe mitä ympärillä ja maailmalla tapahtuu?

Vuositolkulla on saarnattu kuntienkin työntekijöille ”henkilökohtaista vastuuta” ja köyhiä haukuttu heidän ”riippuvuudestaan” yhteiskunnantuesta. Maailmalla suuriraha inuu yhteiskunnalta miljardien halpakorkoisia hätäapulainoja suurfirmojen pelastamiseksi veronmaksajain kustannuksella, jopa sosialisoimiseksi. Samaan aikaan asuntolainahuijauksien uhreiksi joutuneet on ajettu kotoaan.Nyt kannattaa katsoa sillä silmällä, valppaasti Suomenkin nykymenoa, myös Vaasankin ja nähdä esimerkiksi kokoomuksen valheellisen vaalimainonnan taakse.

Nykyinen kriisi kertoo jälleen kerran sen, että ei mitään kestäviä ratkaisuja voida saada aikaan voitontavoitteluun perustuvassa järjestelmässä.

Koko finanssijärjestelmä pitää ottaa pois yksityisten bisnesmiesten käsistä ja kansallistettava demokraattisessa valvovassa olevaksi järjestelmäksi.

Vaasan kaupunkia on myöskin johdettu bisnestyylillä jo vuosia. Hallintokunnat on alibudjetoinnilla pakotettu jatkuvasti tulemaan toimeen vähemmillä resursseilla ja sitä kautta kasvattamaan Vaasa konsernin voittoa ”säästöjä”.

On tietenkin eri asia, jos yksityinen bisnes vastaa omista tappioistaan, mutta jos yhteiskunta joutuu niistä vastaamaan, se ei ole oikeudenmukaista ollenkaan.

Julkiselle sektorille ei pidä tuoda tuollaista järjestelmää tai ajattelutapaa ollenkaan. Suomalainen hyvinvointimalli on toiminut hyvin vuosikymmeniä, mutta nyt kun bisnestyylinen ideologia on tuotu julkiselle sektorille on koko hyvinvointipalvelujärjestelmä ja tuotanto vakavassa kriisissä.

Kyllä alkaa olemaan aika Vaasassakin luopua bisnestyylisestä hallinnostaan ja palata kunnalliseen demokratiaan, jossa valtaa käyttää edustuksellinen demokratia ja asukkaiden etuja toteuttaen.

Vaasan suunniteltua kaupunginjohtamistakin pitää ajatella sillä silmällä ja virkakoneiston tulee toteuttaa edustuksellisen ja poliittisen vallantahtoa.

Virkakoneisto pitää erottaa edustuksellisesta vallasta, koska virkakoneiston pitää toteuttaa asukkaiden ja poliittisen vallantahtoa. Nykymenossa tämä on mennyt sekaisin ja on muodostunut sellainen, niin sanottu ylätason eliitti, joka käyttää ”jumalanvaltaa” kunnassa.

Pormestarimalli vain jatkaisi tätä ”pyhää” virka ja poliittisen eliitin valtaa kunnassa.

Nyt on aika palauttaa lähipalvelut takaisin asukkaille, jotka he ovat menettäneet bisnestyylisen johtamisen vuoksi!