lauantai 5. marraskuuta 2011

Nationalismi uusii myös Venäjällä imagoaan


Venäjällä riehuu myös maahanmuuttoa vastustavia oikeistopopulistisia liikkeitä. Mutta myös yleinen ajattelu on hyvin samantyyppistä maahanmuuttajista, kuin Suomessakin, eli että työvoima on liiankallista ja maahamuuttajat ovat korvaavana halpana työvoimana.
Tämän päivän Venäjällä rakennentaan todella hurjaa vauhtia eikä EU:ssa vellovasta pankki ja finanssikriisistä ole tietoakaan.

Yhteiskunnallisesta tilanteesta siis kumpuaa nationalismi niin Venäjällä kuin Suomessakin.
Mutta myös vasemmistolaisen poliittisen liikkeen heikko tominta antaa tilaa äärioikeistolle.
Tässäkin tilannetta kuvastaa Perussuomalainen puolueen tunkeutuminen ay-liikkeeseen ja työväenliikkeen perinteiselle tontille. Hallitus kokoonpano Suomessa tukee edelleen suomessa oikeistopopulistien pyrkimyksiä vallankahvaan ja uskottavaksi oppositio puolueeksi.

Mutta Venäjällä on erilainen tilanne siinä suhteen, että valtakoneistolla on tiukka ote näihin oikeistopopulisteihin ja muuhun osaa äärioikeistoa. Tämä on johtanut siihen, että nyt nämä ovat alkaneet esiintyä varovaisemmin ja vähentäneet vihapuheitaan. Näin ne pyrkivät pääsemään osaksi tunnustettua oppositiota Venäjällä. Ne ovat jopa alkaneet esiintyä demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajina. Mutta kyse on pelkästään taktisesta keinosta päästä valtapuolueiden joukkoon, kuten Suomessa on tapahtunut Perussuomalainen puolueen osalta.
Suomessa, jopa heidät olisi otettu aina hallitukseen asti mutta he kieltäytyivät kunniasta. Suomessa oikeistopopulismi kattaa jo osaksi kaikki eduskuntapuolueeet ja jopa vasemmallakin sitä esiintyy.

Pohjalaisessa oli kirjoitus näistä muotoaan muuttavista populisteista Venäjällä tänään. Siinä Slaavilaisen liiton edustaja oli sanonut, että heillä on yhteyksiä useiden maiden ja myös Suomen vastaavien ryhmien kanssa. He kannattavat lämpimästi perussuomalaisia ja pitävät yhteyksiä suomalaisiin aateveljiinsä. Oliko Timo Soini ollut viimeisellä Moskovan matkallaan juuri heitä tapaamassa?

Kirjoituksessa on lainauksia Pohjalainen lehdestä olleesta kirjoituksesta 301/2011.