lauantai 1. maaliskuuta 2008

Valkoisenvallan pyhimykset

Pohjalainen lehti 1.3.08 otsikoi, että Marski-animaatio vimmastutti kansan. Ei varmaan kansaa mutta historian oikeistolaiset uustulkitsijat, jotka nousivat takajaloilleen. Mannerheimin pukeutuminen homoseksuaalina elokuvassa on ärsyttänyt oikeistolaisia, joille Mannerheim on pyhimys.

Pohjalaisen toimittaja Jaana-Tiina Ala-Korpi julisti, että hän ei voi veteraanin tyttärenä suhtautua Mannerheim animaatioon kepeästi. Toimittaja tuomitsee taiteen tekijöiden puuttumisen suurmieheen pilkaksi. Höpö, höpö ja höpö.... Mikä se semmoinen suurmies on, joka tapatti suomen kansaa, kidututti vankileireillä ja vielä vei fasistisen saksan kanssa yhteiseen sotaan.Ei kansa varmaankaan tuollaista johtajaa kaipaa.

Marskianimaation tekijä Katariina Lillqvist tulee edelleen ravistelamaan valkoisen vallan historiaan.Hän tulee tekemään elokuvan Seinäjoen Törnävän piirimielisairaalan historiasta. Siellä oli meno 1930 luvulla todella hirveätä. Siellä kokeiltiin samoja teorioita kuin fasistisessa Saksassa rotupuhdistuksissa juutalaisiin ja kommunisteihin. Näihin kokeiluihin on Suomessa toinen pyhimys Arvo Ylppö syyllistynyt.
Olen itsekin kuullut kuinka Seinäjoelle tuotiin 1930- luvulla junlasteittain vajaamielisiä näihin kokeisiin. Samoin on nimettömiä hautoja olemassa Törnävällä, joihin on näitä koe ihmisiä haudattu.On todellakin hyvä, että löytyy ihmisiä, jotka rohkenevat puuttua historiamme syviin haavoihin ja niihin kärsimyksiin, mitä tavallinen kansa on saanut valkoisenvallan teoista kärsiä.