sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Punaisten lippujen alla oikeistolaisittain tulkittuna


Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museolla on näyttely Punaste Lippude All 17.9-22.11.09 välisen ajan, näyttely kertoo Viron lähimenneisyydestä 1930 luvulta vuoteen 1970 saakka.

Näyttelyn teemat käsittelevät toista maailmansotaa, uuden Neuvosto-Viron rakentamista, mutta oikeastaan koko näyttelyn pääpaino on vastarintaliike Neuvostojärjestelmää vastaan. Näyttelyn taideteokset ovat melkein kaikki juuri tuosta näkökulmasta valittuja.
Näyttelyssä NKP:n pääsihteeristä Josef Stalinista tehdään mörkö, jolla leimataan koko Neuvostojärjestelmä suureksi pahaksi.

Itse näyttelyn taideteoksille, jotka ovat ihan huikean hyviä, ei anneta mitään arvoa, ”ne kun ovat pelkää propagandaan vailla todellisuuden pohjaa”. Sosialistinen realismi manataan pelkäksi propagandaksi, vailla todellisuuden pohjaa, mikä on näyttelystä ulos julistettu sanoma.
Esittelijä totesi, että taiteilijat ovat ”pakosta” tehneet näyttelyssä esillä olevia taideteoksia.

Itse taideteoksissa kansalaiset hymyilevä ja ovat onnellisia. Tehtaissa, maataloudessa, kouluissa opiskellaan ja tehdään innolla töitä uuden sosialistisen yhteiskuntajärjestelmän parhaaksi.
Taideteoksissa ei lietsota vihaa ihmisten välille, eikä sotaa toisia kansoja vastaan. Kuvista huokuu rauhan aate voimakkaana.

Stalin on myös taideteoksissa esillä kommunistisen puolueen pääsihteerinä ja hänestä tehdään kaiken pahan alku ja toimeenpanija. Tämä tuli hyvin esiin näyttelyn avajaisissa ja myöhemmin estelykierroksella museolla. Näyttelystä on rakennettu poliittinen väline Neuvostojärjestelmää ja sosialismin vastaan.
Näyttelyssä ei tuoda esiin toista osapuolta, joka tuolloin valtaa piti eli Viron kommunistista puoluetta ja sitä laaja kansalaisliikettä mikä ylläpiti Viron Neuvostojärjestelmää.

Ja kun näyttelyn taustalla on Virolaiset oikeistolaiset tahot yhtenä osapuolena, sillä myös yritetään vääristää historiaa sekä propagoidaan Venäläisiä vastaan laajemminkin.

Vaasan kaupunki osallistuu tämän näyttelyn kautta yhtenä järjestäjänä historian väärentämiseen ja Venäjänvastaiseen propaganda sotaan, mikä on menossa erityisesti Virossa, jossa ihannoidaan jopa Hitleriä ja fasismia.

Neuvostoaika oli työtä yhteiseksi ja koko kansan hyväksi, mikä on hyvä näkökulma tämän ajan kapitalismiin, jolloin työtä tehdään rahavallan hyväksi.
Neuvostovalta oli työväenliikkeen ja vasemmiston valtaa, kun taas kapitalismi on porvariston ja oikeiston valtaa. Nämä perusasiat pitää muistaa kun historiaa ja menevää aikaa tarkastellaan taiteessakin.