perjantai 1. toukokuuta 2009

Vappupäivä 2009


Päivä alkoi Vaasan Punaisten taistelijoiden muistomerkiltä ja jatkui työväenliikkeen joukkokulkueena linja-autoasemalta kauppatorille.

Jo 100 vuotta työväen lauluja esittänyt Oraskuoro hoiti musiikin ja laulut muistomerkillä.
Muistomerkillä oli työväenliikkeen järjestöjen edustajia punaisine lippuineen.
Puhuja otti puheessaan esille nykyisen kapitalismin finanssi kriisin ja jopa rikollisuudeksi paisuneen ahneuden. Puhuja oli myös sitä mieltä, että ahneus lähtee kapitalistisesta yhteiskuntarakenteesta. Puhuja oli myös kriittinen nykyisen työväenliikkeen toimintaan. Jos tarkastellaan nykyistä työväenliikettä johtotason osalta niin puhuja oli oikeassa. Tämä on antanut tilaa erityisesti kokoomukselle tulla työväenliikkeen tontille valheellisella propagandallaan.

Onko niin, että Euroopan isojen maiden työväenliikkeen täytyy näyttää mallia maamme työväenliikkeen johdolle, että se lähtee organisoimaan kapitalismin vastaista liikettä ja vaihtoehto nykymenolle?
Tällä hetkellä SAK:n ja ay-liikkeen elitistinen johto on konsensuksen vanki. Porvaristo voi näköalattoman ja alistuneen ay-johdon nukkuessa jatkaa ahnetta voitontavoitteluaan vapaasti.

Päivä päättyi vappulounaalle Palosaaren Järjestötalolla ja tutustumiseen Vaasan Työväen Museolla olevaan näyttelyyn Oraskuoron 100 vuotisesta historiasta. Oraskuoron huippu kohta oli vuosi 1945, jolloin työväen laululiike koki voimakkaan nousun. Erityisesti rauhanlaulut olivat ne, jota veivät työväenlaululiikettä eteenpäin. Mutta myös koko työväenliike rynnisti eteenpäin vuoden 1945 jälkeen, kun koko työväenliike sai täydet toimintaoikeudet.
Vuosien 1918 ja 1944 välinen aika oli maassamme oikeistolaisen diktatuurin aikaa ja työväenliikkeen toimintaoikeudet olivat rajoitetut tuona aikana.