maanantai 3. lokakuuta 2011

Perussuomalaisten äänestäjät tyypillistä radikaalioikeiston äänestäjäkuntaa

Olisiko oikeistopopulismissa kyse siitä, että hyvässä asemassa oleva länsimainen keskiluokka sekä mukavasti toimeentuleva työväenluokan osa pyrkivät säilyttämän globalisaation paineessa etuoikeutetun asemansa.
Oikeistopopulistien kannattajilla menee maailmanlaajuisesti katsottuna – ja Perussuomalaisten kannattajilla myös maamiehiin verrattuna – taloudellisesti äärimmäisen mukavasti, mutta nyt nuo etuoikeudet näyttävät olevan uhattuina.
Länsimaiset ihmiset tuntevat globalisaation ja talouskriisin myötä entistä suurempaa epävarmuutta identtiteetinsä, työpaikkansa ja koko elämäntapansa puolesta. Tuo uhka tiivistyy kaupungilla notkuviin nuoriin maahanmuuttajamiehiin.
Globalisaatio ja kapitalismin rakennemuutoksen synnyttämä epävarmuus lietsoo oikestopopulismia – mutta se lietsoo sitä suhteellisesti hyväosaisten keskuudessa.

Näin oli myös 1930 luvulla kun maataloudessa alkoi syrjäytyä isojentilojen poikia maatiloilta, kun tilalla ei ollut tarjota heille työtä ja toimeentuloa. He olivatkin otollista joukkoa Lapuanliikkeeseen, Suojeluskuntiin ja IKL kannattajiksi. Natsismi veti heitä mukaansa ja he vihasivat vasemmistoa, kommunisteja ja Venäläisiä.

(Perussuomalaiset radikaalina oikeistopopulistisena puolueena Carl Mars, tuossa tutkimuksessa tarkasteltiin Perussuomalainen puoluetta suhteessa euroopan ja pohjoismaiden oikeistopopulistisiin puolueisiin.)