lauantai 30. elokuuta 2008

Kunta pitäisi olla sen asukkaita varten

Laihian valtuusto oli torjunut 25.8.08 Vaasan seudun kuntaliitosselvityksen äänin 19-8. Näyttää siltä, että aika on tehnyt sen, että maanhallituksen kuntakuprua on alettu ajatella, mihin se tulee johtamaan.
Vaasalle Laihian päätös antaa suuntaa mihin valtuutettujen pitää nyt panostaa ja unohtaa koko kuntakupru. On alettava kelaamaan takaisin lähipalveluja, parantamaan niiden saatavuutta ja laatua.

Koko keskusta oli vastustanut Laihialla osallistumista selvitykseen. Demarit kannattivat kaikki, osa kokoomusta ja vasemmistoliiton yksi edustaja. Missä seurassa olivat vasemmiston edustajat?

Selvitykseen osallistumisen puolesta puhuneet epäilivät Laihian joutuvan sivuraiteille, ellei mukaan lähdetä. Sama selitys tai uhkaus näyttää olevan, joka kunnassa.

Laihian valtuuston päätös tarjoaa kuntavaaleihin selkeän linjan, miten kuntien palvelutuotantoa pitää nyt hoitaa. Lähipalvelut kuntoon ja niitä kehittämään asukkaiden näkökulmasta.

Laihian kunnanjohtaja Hilkka Annola on osallistunut kiitettävällä tavalla kunnan asukkaiden etujen puolesta ja näin tukenut Laihialaisten lähipalvelujen säilymistä. Tässä on mallia Vaasan pomolle Lumiolle.

Laihia on mukana Vaasan ja Vähäkyrön kanssa perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueessa. Yhteistyötä tottakai pitää olla kuntien ja kuntalaistenkin välillä. Yhteisöllisyys on todella tärkeä asia ja vaihtoehto nykyiselle uusliberalistiselle politiikalle, joka alkaa kylläkin jo jäämään taka-alalle.
Työssäkäyntialueella on yritetty painostaa valtuutettuja kuntaliitoksiin.
Mutta se on aika itsekäs argumentti ja kuvaa hyvin tämän ajan henkeä. Ei sillä ole mitään merkitystä missä itse kukin käy työssä ja asuu, kun vain on työtä tarjolla. Samaa suomea se on Laihia kuin Vaasakin. Kuntien verotulojen tasauksella hoidetaan, että jokainen kunta omaa resursseja sen verran, että pystyy hoitamaan palvelut kuntalaisilleen.

Nykyään kun tärkein asia valtaeliitille on raha ja yritysmaailmasta omaksuttu bisnesajattelu, mitä isompi kunta sitä isompi raha määrä.

Nyt pitää kunta organisaation ohjaus kääntää toisinpäin eli kuntalaisen näkökulmasta.
Kuntien ja Valtion raha on yhteisöllistä eli meidän kaikkien omaisuutta ei siis yksityisen ihmisen pääomaa.