lauantai 26. maaliskuuta 2011

Vasemmisto rynnisti Ranskan paikallisvaaleissa


Ranskan paikallisvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen Front de Gauche-vaaliliitossa olevat kommunistinen puolue ja Vasemmistopuolue ovat saaneet reilun 10 prosentin äänivyöryn.

Vaalien häviäjiin lukeutuvan presidentti Nicolas Sarkozyn valtapuolue UMP, jonka äänisaalis jäi 16 prosenttiin. Sosialistit nousivat suurimmaksi ryhmäksi 26 prosentilla. Oikeistolainen FN, joka on äärioikeistolainen puolue (vastaava Suomessa Perussuomalainen) sai äänistä yli 15 prosenttia.

Mutta äänestysprosentti jäi Ranskassa ennätysalhaiseksi 45 prosentiin. Ranskan kommunistisen puolueen pääsihteeri ja Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent oli pitänyt alhaista äänestysinnokkuutta merkkinä hyvin vakavasta politiikan ja demokratian syvästä kriisistä.

Lauretin mukaan miljoonat ihmiset ovat nyt ilmaiseet epäluottamuksen poliittiseenjärjestelmään, missä kuilu kansan ja eliitin välillä kasvaa.

Pääsihteeri olikin kehoittanut äänestäjiä äänestämään vasemmiston ehdokkaita toisella kierroksella.

Onko osa suomen vasemmistopuolueita ollut rahavallan tukijoukoissa

Suomen vasemmiston tulisi ottaa nyt mallia Ranskastakin miten se voi taistella rahavaltaa vastaan eli tekemällä poliittisen vaaliliiton oikeistovaltaa vastaan.

Suomalaisen vasemmiston perisynti on konsensus oikeiston ja rahavallan kanssa. Vasemmiston itsenäisen poliittisen toiminnan tulee pyrkiä mahdollisimman tiiviiseen yhteistyöhön vasemmiston toimiessa parlamentaarisella areenalla yli oikeistovallan ja kapitalismin.

Maamme vasemmistolla on mittava organisaatio, puolueet, ay-liike ja rahaa, mutta se ei toimi yhteenhiileen työläiskansan etujen puolesta. Vaan siitä on tullut rahavallan juoksupoika ja tyttö.

Esimerkiksi SDP ja vasemmistoliitto ovat olleet toteuttamassa sellaista hallituspolitiikkaa, jolla on murennettu hyvinvointivaltion perusrakenteita. Vuodesta 1990 alkaen meno on ollutkin hurjaa, julkisensektorin toimintoja on ajettu alas ja palvelutuotantoa on siirretty yksityisen pääoman hoidettavaksi liiketoiminnaksi.
Rikkaikaiden ja suuryritysten verotusta on alennettu niin hurjasti, että julkinen sektori ei ole voinut hoitaa toimintojaan.

Suomen vasemmisto voi kohentaa kannatustaa vain sillä, että se todellakin lähtee ajamaan työläiskansan asiaa, kuten Ruotsissa ja Ranskassa. Samalla tulee ottaa politiikassa selvä ero oikeistoon!