tiistai 8. huhtikuuta 2008

Lisää säästöjä ja sosiaalitoimistot alas

Vaasassa Ristinummen, Gerbyn ja Hietalahden sosiaalitoimistot suljetaan kesään mennessä. Sosiaalipalvelut keskitetään Vöyrin-kaupungin Saunataloon. Toimeentulotuen maksaminen keskitetään keskustaan Pohjolataloon ja keskus aloittaa toimintansa kesäkuussa.
Kunnallisten hyvinvointipalvelujen ja lähipalveluja lakkauttaminen jatkuu. Tämä on nyt sitä hallituksen kuntapalveluiden heikentämisen politiikkaa, jota toteutetaan näin Vaasan tasolla.
Tukihakemuksia aletaan käsittelemään enemmän kirjallisesti. Mutta toistaiseksi on vielä asiakasvastaanottokin. Erikseen sopimalla voi saada palvelua alueellakin.Sosiaalipalvelujenkin osalta on suuntana itsepalvelut, eli ne uusliberalistiset arvot. Jokainen olkoon oman onnensa seppä! Tästä nykymenosta alkaa olemaan sosiaalisuus nyt kaukana.
Hietalahden sosiaalitoimisto loppuu kertarysäyksellä, siellä ei ole kesäkuun jälkeen mitään toimintaa.
Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Karvalan mukaan suurin syy aluetoimistojen alasajoon on sosiaalityöntekijä pula. Mutta totta-kai on pulaa kun säästöjä ja leikkauksia on vuodesta 1991 alkaen tehty. Joka vuosi on tehty KH:n toimesta alimitoitettuja budjetteja, joilla on sitten hallintokunnat pakotettu hoitamaan palvelunsa. Vaasan tilinpäätökset ovat olleet vuodesta toiseen ylijäämäisiä.
Nyt kun palvelut keskitetään yhteen paikkaan, joutuvat sosiaalityöntekijät tuuraamaan toinen toisiaan kun yksi on sairas. Samoin voidaan velvoittaa yhdessä työpisteessä olevat sosiaalityöntekijät ottamaan enemmän asiakkaita vastaa.Näin haetaan Vaasa konserniin lisää taloudellista kasvua. Työntekijöitä hiostamalla ja palveluja heikentämällä.
Mistä johtuu se hiljaisuus Vaasan valtuutettujen osalta tästäkin asiasta? He ovat nämäkin Vaasalaisten palvelujen heikennykset jo hyväksyneet!Aikoinaan Ristinummelle rakennettiin tilat alueellisille sosiaali- ja terveyspalveluille. Ja nyt ne lakkautetaan sosiaalipalvelujen osalta. Pohjalaisessa sanoi alueenasukas, että Ristinummella on enemmän asukkaita kuin Laihialla, mutta palvelut ajetaan alas. Vaasan poliittiset päättäjät eivät enää tiedosta, ketä varten palvelut on aikoinaan alueille rakennettu ja järjestetty.
Tästä sosiaalipalvelujen alasajosta kärsivät köyhät ja vähävaraiset ihmiset.Rikkaat kun ei juurikaan näitä palveluja käytä.Tämä on hyvin kuvaava siitä toiminnasta mitä nykyinen valtaeliitti harjoittaa. Ihmisistä viis kun vain syntyy tulosta, rahaa.
Vaasalaisten on korkea aika nousta ”kapinaan” nykyistä menoa vastaan.