lauantai 14. maaliskuuta 2015

Julkinensektori valtio-ja kunta ovat poliittisenvallan pyörteissä

Viimeisten vuosikymmenien aikana ovat julkiset ja yksityiset palvelut sekoittuneet pahasti. Toisaalta on koko EU:alueella kehitys ollut samansuuntaista. Poliittinen valta on nyt ollut oikeistolaisilla liikkeillä. Erityisesti Neuvostoliiton kaatuminen oli tekijä joka vaikutti vasemmistolaisten poliittiseen toimintaan. Mutta toisaalta oikeistolaistuminen alkoi jo ennen Neuvostoliiton ja sosialismin romahdusta vasemmmistolaisissa liikkeissä. Vaikka nyt esimerkiksi suomessa. SDP ja Vasemmistoliitto olivat jo pahasti sulautuneet oikeistolaiseen parlamentarismiin. Työläiset ja työväenliikeen itsenäinen poliittinen toiminta alkoi kuihtua ja jäädä sivuun.

Työväenpuolueiden poliittinen toiminta siirtyi ylätasolle hallituksiin ja eduskuntaan. Sama kehityslöi läpi koko työväenliikkeen. Myös media alkoi kuihtumaan sekä sisällön, että medioiden osalta. Vaasan alueelta loppuivat Pohjanmaan Kansa ja Kansan Ääni. Mutta myös Työväen Pohjanmaa loppui. Työväenpuolueiden osalta tapahtui myös pirstaloitumista ja hajoamista kun SKP yritettiin lopettaa. Samalla myös SKDL lopetettiin ja tilalle perustettiin vasemmistoliitto. Mutta SKP perustettiin uudelleen ja se toimii sekä on mukana maailmanlaajuisessa kommunistisessa liikkeessä.
Nyt menossa olevat eduskuntavaalit tulevat olemaan SDP ja vasemmistoliiton osalta haastavat, kun puolueet ovat olleet mukana kokoomusjohtoisessa hallituksessa. Julkistasektoria on ajettu alas hurjaa vauhtia. SDP ja vasemmistoliito ovat sen hyväksyneet. Puolueet ovat toimineet omien aatteiden ja ideologianvastaisesti. Mutta toimineet myös kansanetuja vastaan. Mikä tulee olemaan kansantuomio eduskuntavaaleissa sen äänestystulos sitten näyttää.
Kreikassa kansa antoi vahvantuen vasemmistolle, kun se nousi kapinaa kurjistamispolitiikkaa vastaan. Mutta se myös esitti vaihtoehdon nykyiselle säästö -ja leikkauspolitiikalle.

Poliittinen valta on nyt siis rahavallalla koko yhteiskunnan osalta. Taloudellinen valta on yksityisellä sektorilla ollut sen ajan, kun kapitalismi on ollut yhteiskunajärjestelmänä.
Julkinensektori on siis yksityisensektorin kilpailija. Eikä siis valtio tai kunta ole yksityistä omaisuutta vaan julkista. Pääasiallinen tulo tulee verotuksen kautta julkiselle vallalle. Mutta julkisellavallalla on myös yritystoimintaa, joka tuo tuloa palveluiden ylläpitoon.
Taisteluun siis julkisen omaisuuden ja palveluiden puolesta.