lauantai 7. kesäkuuta 2008

Uomaansa hakeva vasemmistolaisuus sai mahdollisuuden

Vielä uomaansa hakeva uusi vasemmistolaisuuden nousu sai mahdollisuuden nousta haastamaan uusliberalismia Suomessa.

Onko nyt viimein SDP:ssä Lipposen ja Heinäsenkin edustama oikeistolaisuus tältä osin historiaa? Nyt siihen näyttää ainakin henkilötasolla olevan mahdollisuudet. Nyt vain olisi se tärkein eli poliittinen puoli saatava reilusti vasemmalle.

Sdp johtoon nousi Jutta Urpilainen, joka aikoinaan oli vahvasti vasemmistolaisen Erkki Tuomiojan tukijoukoissa. Oikeistolaiset olivat aika heikoilla puheenjohtaja valinnassa. Tuomiojan linjaa edustavia oli kolme ehdokasta ja yksi heistä sitten valittiin. Mia-Petra Kumpula-Natri, joka edustaa puhtaasti Lipposlaista oikeistoa, jäi kauas taakse.

Nyt on koko vasemmiston lähdettävä yhteiseen taistoon suomalaista uusliberalismia vastaan.
Se tarkoittaa hyvinvointipalvelujen tuottamisen palauttamista kuntien hoidettavaksi ja laitettava jarrut yksityistämiselle. Se tarkoittaa myös kunnallisen demokratian palauttamista kuntalaisille ja luottamushenkilöille. Jo riittää virkavaltainen ja konsulttien johtama kuntien alasajo ja markkinoistaminen.

Suomen historian kipupisteet

On aika tuoda suomalaisen historian kipupisteet esiin. Euroopassa on näiltä osin tapahtunut paljon myönteistä. Viimeksi Espanjassa valtiovalta tuomitsi fasistisen Frangonajan tapahtumat.

Suomalaisen historian yksi kipupiste on vuoden 1918 tapahtumat. Toinen on liitto fasistisen Saksan kanssa. Nuo ajanjaksot 1918-1944 olivat puhdasta porvariston terroria työtätekevää kansaa kohtaan.

Tammisaareen muistotapahtumassa 14.6.08 avataan vuoden 1918 kipupistettä. Tähän tilaisuuteen osallistuu Presidenttimme Tarja Halonen.

Tammisaaren tilaisuutta edeltää punalippujen muodostama historiallinen kulkue joukkohaudalle.

Tammisaaressa esiintyy Riihimäen työväenyhdistyksen soittokunta, tervehdyspuheen pitää SAK:n Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Mauri Lunden, työväenlaulujen esittää Reijo Frank ja tasavallan presidentti Tarja Halonen puhuu.

Tämän jälkeen Työväen puolueet ja ammatilliset keskusjärjestöt laskevat seppeleet.