perjantai 8. toukokuuta 2009

Voitto fasismista yksi maailmankansojen suurista saavutuksista


Vietämme lauantaina 9.5.2009 voitonpäivän juhlaa ja iloitsemme toisen maailmansodan päättymistä ja fasismin kukistumista. Kun kävin muistomerkillä perjantaina oli koko ortodoksien hautausmaa täynnä iloisia ihmisiä haravoimassa syksynlehtiä. Muistomerkki Vaasassa kappelinmäellä kertoo siitä ajasta kun Neuvostoarmeija yhdessä liittoutuneiden kanssa kukisti fasismin.
Muistomerkille oli pystytetty taulu, jossa oli 76 Venäläisen sotilaan nimet.

Suomelle on vaikeaa juhlia jo moraalisestikin Liittoutuneiden voittoa toisessa maailmansodassa, kun se kuului hävinneen osapuolen leiriin. Mutta toisaalta sen aikaiset häviäjät ovat nykyajan voittajia taloudellisessa mielessä. Sotiminen liitossa Natsisaksan kanssa oli näille maille nöyryyttävä asia historiassa, josta ne eivät ole vieläkään toipuneet. Tähän liittyy juuri historian tulkitseminen sotiinjohtaneessa hengessä.
Saksa, Japani ja Suomi ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka korkeat sotakorvaukset toivat myös taloudellisia etuja pitkällä tähtäimellä. Mutta nyt mennään kylläkin talouskriisin myötä hurjaa vauhtia alaspäin ja koko kapitalistinen järjestelmä odottaa kaatajaansa työväenluokkaa.

Onko jo kaikki maailmansodat sodittu vai onko kohta seuraavan vuoro? Kun kapitalismi oli kuilunpartaalla 1930 nousi fasismi, joka oli pääoman nyrkki työväenluokkaa vastaan.

Pitkään on ollut Euroopassa rauhallista ja ihmiset ovat alkaneet unohtamaan toisen maailmansodan kauheudet. Nyt Suomessakin, jopa esitetään Karjalan palauttamista ja sotarikollisien vapauttamista raskaista rikoksista. Pienellä Suomen oikeistolla oli suursuomi haaveet mutta toisin kävi ja sekös maamme oikeistolaisia nöyryyttää. Tämänkin johdosta oikeisto yrittää vääristää historiaa ideologiansa mukaiseksi ja palata aikaan ennen raskaita sotia. On todella toivottavaa, että näin ei käy, mutta on vaarallista, että maailma "unohtaa" sodan kauheudet.

Vasemmistolainen työväenliike on voima, joka vielä voi estää sen, että ei ajauduta uusiin kapitalistisesta järjestelmästä lähteviin uusiin maailman sotiin. Työväenliikkeen tulee ottaa rauhantyö voimallisemmin esiin toiminnassaan.