maanantai 13. lokakuuta 2008

Keskusteleva vaalipaneeli

Olin mukana Vaasassa Arbiksen vaalipaneelissa. Paneeli oli keskusteleva ja pitkiä alustuksia ei ollut. Kieliasiat olivat esillä, kun Vaasassa ollaan. Mutta ne ovat siinä mielessä vähemmän tärkeitä, koska nykyinen vallitseva politiikka on ongelma.

Työtilanne Vaasan ympäristössä. Kuinka kysyntä ja tarjonta kohtaavat?
Kuntien yhteistyö ja palvelut tulevaisuudessa olivat Arbiksen paneelin teemat.

Kun edelleen on ihmisiä työttömänä Vaasassakin on ensisijaisesti otettava heidät työhön koulutuksen ja muun valmennuksen kautta. Maahanmuuttajista on jopa 60 % työttömän tuli paneelissa esille.

Isoilla yrityksillä on halu saada valmista työvoimaa ja edulliseen hintaan. Paljon kuulee puhetta, että ei löydy sopivaa työvoimaa ja tältä seudulta. Yrittäjiä onkin vierailut itä-Euroopassa asti hakemassa sopivaa työvoimaa.

Julkisella sektorilla harjoitettu säästö-ja leikkauspolitiikka on vienyt resurssit palkata puuttuvaa henkilökuntaa. Terveys, sosiaali-ja koulupalveluihin. Vaasassa on pulaa oikeastaan jokaisella hallintokunnalla henkilökunnasta ja tekevistä käsistä.

Myös päivähoitopaikoista on pulaa ja vajausta 120 paikkaa tuli esille paneelissa.

Erilaiset pätkä ja muut osa-aikaiset työsuhteet vaikeuttavat pysyvien työpaikkojen syntymistä. Samoin yleistynyt vuokratyövoiman käyttäminen vaikeuttaa turvallisten työpaikkojen syntymistä. Nykyistä työelämää vaikeuttaa lisäksi kilpailu ja epävarmuus.

Nyt pitää palata siihen aikaan kun työpaikoille otettiin nuoria työntekijöitä oppiin oppipojiksi, tytöiksi ja sitä kautta tie pysyviin turvallisiin työsuhteisiin ja elämään.

Näin madallettaisiin kynnystä työelämään.

Kuntien yhteistyö ja palvelut tulevaisuudessa?

Kuntien yhteistyö on ihan hyvää asia. Mutta siinä pitää kunnilla olla mahdollisuus itsenäisinä toimijoita. Eikä siihen yhteistyöhön kuulu kuntien toimintojen karsiminen ja yksityistäminen. Vaan on satsattava kuntien lähipalvelujen kuten sosiaali,-terveys, koulupalvelujen saatavuuteen ja laatuun.

Talous ei saa ohjata kuntien palvelujen tuotantoa, vaan asukkaiden tarpeet. Eikä siihen kuulu myöskään bisnesajattelu. Nyt on ikävä vain toivo mennyt ja bisnes on tullut tilalle.

Kuntien peruspalvelujen tulevaisuus näyttää tosi huonolta, jos nykyinen ja jo vuodesta 1990 alkanut säästö ja leikkauspolitiikka jatkuu edelleen vaalien jälkeen.

Vanhasen oikeistohallituksen tavoite on vähentää julkisensektorin työpaikkoja 100 000:lla.

Ajankohtainen asia kuntavaaleissa on nyt se, että nykyinen kuntapalvelujen alasajo tulee saada katkaistua ja palauttaa valtiovallan leikkaamat resurssit kuntiin takaisin.