sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Koittaako uusi aika Vaasan kunnallispolitiikassa

Oikeisto on nyt liittoutunut kuten pitääkin selvästi oikealle kokoomus, RKP, Kristilliset ja keskusta. Oikeistoryhmällä on 28 valtuusto paikkaa, eli 5 paikan enemmistö, jos SDP löytää paikkansa vasemmalta. Tämä asetelma selventää oikeisto vasemmisto asetelmaa, joka on ollut pimennossa jo aivan liian kauan.

Vain SDP:llä näyttää olevan vaikeuksia löytää paikkaansa poliittisella kartalla. Hehän olivat jopa menossa oikeistoryhmään. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen haikailee SDP:n paikkaa oikeistokeskustasta, mutta siellä ei ole tilaa vasemmistolaiselle työväenpuolueelle. Olisihan se jo outoakin ja luonnotonta, että vasemmistopuolue tuohon suuntaan linjaa politiikkaansa.

Nyt on Vaasan vasemmistolla SDP, vasemmistoliitolla, vihreillä ja pienpuolueilla hyvä mahdollisuus uudenlaiseen vasemmistolaiseen ja kriittiseen politiikkaan Vaasassa. Vasemmistoliiton , vihreiden ja pienpuolueiden perustamalla ryhmällä on 12 valtuutettua, SDP:llä 11 ja yhdessä tällä ryhmällä olisi valtuustossa yhteensä 23 paikkaa.

Tällä ryhmällä on nyt todellinen mahdollisuus muuttaa Vaasalaista kunnallispolitiikkaa kaupungin asukkaiden etujen mukaiseen suuntaan. Ykkösasia olisi peruspalvelujen saatavuus ja laatu saatava kuntoon. Samoin bisnesjohtaminen romulaatikkoon ja edustukselliselle demokratialle se asema, joka sille muotoutui sotien jälkeen.

Vasemmiston tulee nyt ottaa käyttöön koko työväenliikkeen organisaatio tulevalla valtuustokaudella. Ay-liikkeelle myös uutta tekemistä kunnallispolitiikkaan, sitä kautta kaikki työpaikat ja ammattiostot yhteiseen joukkoprojektiin palauttamaan kunnalliset peruspalvelut Vaasan asukkaille.

Myös muu osa kansalaisliikkeitä on otettava mukaan paikallisten asioiden kuntoon saattamiseen. Nyt on aika siirtyä ”henkilöpolitiikasta” ja kähminnästä kansanliikkeiden suuntaan ja sitä kautta yhteisölliseen Vaasaan, jossa kaikista asukkaista pidetään huolta.