tiistai 23. lokakuuta 2012

Kokoomusvetoin hallitus on avaamassa liikelaitoksetkin yksityistämiselle

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä valmistelee ehdotusta kuntalain muutoksesta, jonka on määrä astua voimaan 2014. EU:n komissio on ohjeistanut Suomea mukauttamaan lainsäädäntö kilpailusopimusten mukaiseksi. Uudessa kuntalaissa kunnat määrättäisiin yhtiöittämään liikelaitoksensa tietyillä aloilla, esim. energialaitokset ja satamat. Toistaiseksi tätä pakkoa ei vielä ole ollut.

EU on ennen kaikkea kilpailun ja markkínoiden vapauttamisen projekti. Markkina hakevat laajentuakseen uusialoja ja länsimaissa julkinensektori on vielä yksi alue valloitettavaksi.
Markkinoiden vapauttamisen projekti on erilainen kuin vaikkapa pohjoismainen hyvinvointivaltio projekti. Ero on siis siinä, että hyvinvointivaltiolla ja markkinoiden vapauttamisella ei ole samat päämäärät. Päämäärät ovat siis monessa suhteessa vastakkaiset.
EU:ssa korostetaan markkinoiden vapautta, mutta missä ovat kuntien vapaudet?

Markkinoiden vapaus on niin ylívertainen arvo, että se jättää varjoonsa asukkaiden vapauden valita tavat joilla he järjestävät taloutensa. Energiamarkkinatkin pitäisi nyt rajata kunnallisen toiminnan ulkopuolelle. Allalle tuskin tulee todellista kilpailua. Kun yksityiset yritykset pääsevät kiskomaan rahaa kuntalaisten kotitalouksista, käärii siinä äkkiä hyvät rahat ja vieläpä ilman että kuntalaiset pääsisivät edes päätöksentekoon mukaan.

Näpit siis irti liikelaitoksista ja myös kunnallisista yhtiöistä, kuten Vaasan Sähkö.
Vaasan kaupunki on Vaassan sähkön isäntä ja tulos tulee yhtiöstä vaasalaisille asukkaille. Näin sen tuleekin olla, että tulokset eivät virtaa koti eikä ulkomaisille sijoittajille.

Kunnalliset liikelaitokset pitää saada säilymään ja tietyt alat jättää kilpailun ulkopuolelle. Ei ole ollenkaan väärin, että kunnat kuten Vaasa varmistavat perustarpeiden tyydyttämisestä liikelaitosten tai yhtiöiden turvin. Väärin on se, kun kuntalaisten kukarolle mennään kilpailuneutraliteetin ja muiden uusliberalististen dogmien ja uskonkappaleiden verukkeella.

Kunnallisista liikelaitoksista on pidettävä kiinni ja niiden vuoksi on taisteltava !

Yhtiöittämisessä ja yksityistämisessä on kyse kansalaisten demokraattisten oikeuksien kaventamisesta ja kuntien ja koko Suomen kansan omaisuuden ryöstämisestä. Ovet on jätetty auki ja varkaat on päästetty jo sisään.

SKP taistelee näitä varkaita vastaan.