lauantai 28. maaliskuuta 2009

Viron sekä maamme oikeiston henkistä mentaliteettia vahvistetaan

Sofi Oksasen kirjoittamaan kirjaan Puhdistus perustuva näytelmä tulee Seinäjoen kaupunginteatteriin syksyllä. Näin tehdään oikeistolaista historian politiikkaa teatteriesityksen voimalla.
Tällä myös vahvistetaan oikeistolaista historian kuvaa ja ideologiaa taiteen voimalla. Tässä on nyt jälleen kerran vasemmistolle todella opiksi otettavaa, miten vasemmiston tulisi tuoda työväenliikkeen toimintaa ja historiaa yleiseen tietoisuuteen.

Oksasen Puhdistus näytelmä sopii Seinäjoelle, sieltä löytyy oikeistohenkisyyttä. Sofi Oksanen on nyky Viron oikeistolaisten äänitorvi, joka antaa Viron historialle oikeistolaisen tulkinnan taiteen avulla, nyt kun vielä vasemmisto on hiljaa. Tässä tilanteessa oikeisto täyttää syntynyttä tyhjää tilaa omalla propagandallaan taitavasti.
Samoin Oksanen jättää unholaan sen ajan kun Viron oikeisto oli liitossa Natsi Saksan kanssa. Tässä on yksi yhtymä kohta myös maamme oikeistoon, joka myös vaikenee suhteesta fasistiseen Saksaan. Tuolloin Virosta juutalaisia ja kommunisteja kuskattiin junalasteittain Natsisaksan teollisuuteen työorjiksi ja keskitysleireille tapettavaksi.

Virossa on nyt vähän samanlainen tilanne kuin 1930 luvun Suomessa, jolloin täällä oikeistolaiset ”riehuivat” ja radikaalisen vasemmiston toiminta oli jopa lailla kiellettyä.

Virossa on Venäjän vastaisuus on rajusti voimistunut ja siinä käytetään entistäkin vahvemmin neuvostomiehitystulkintaa (minkä dosentti Martti Turtolan äskettäisessä tutkimuksessaan osoitti Viron osalta alkuasetelman osalta vääräksi). Tätä tulkintaa puolestaan käytetään tekosyynä apartheidin kaltaiseen venäläisvähemmistöjen syrjintään. Natsismia ja fasismia ihannoidaan avoimesti muun muassa vuosittaisten SS-miesten kokoontumisten muodossa. Näissä maissa olleista Natsi-Saksan tuhoamisleireistä vaietaan ja Saksan apureina toimineita ja joukkomurhiin syyllistyneitä kutsutaan neuvostomiehitystä vastaan taistelleiksi sankareiksi.

Virossa ei ole tuotu ainuttakaan juutalaisten joukkomurhiin syyllistynyttä henkilöä oikeuden eteen.
Nykyinen Viro tulee nykymenolla kokonaan poistumaan maailman kartalta.