lauantai 7. toukokuuta 2011

Kulutusyhteiskunta eli kapitalismi ja rahanvalta

Kesko avaa Vaasassa uuden ostosparatiisin Super-Marketin Sotkan-Askon tiloihin Klemetinkadun ja Korsholmanpuistikon riskeykseen. Tiloihin tulee myös muita kaupallisia yrittäjiä. Kuluttaminen on ihmiselämän tärkein asia tässä järjestelmässä ja ihmiset siinä ovat kuin päättömät kanat. Ostavat ja juoksevat tavaroiden perässä kaupasta toiseen. Elävät, harrastavat, omistamiensa tavaroiden kautta ja hakevat yhä uudelleen sisältöä ostamillaan tavaroilla ja mielikuvilla elämälleen.

Vastaavasti samaan aikaan ihan todelliset asiat ja palvelut ovat muuttumassa myös tavaroiksi.

Hyvinvointivaltion palvelut eivät toimi ja rahaa on liinvähän niiden kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Nykyinen uusliberalismi repii koko hyvinvointivaltiota hajalle. Yhteiskunnallista palvelutuotantoa muutetaan liiketoiminnaksi ja sitä kautta yksityistetään.

Nykyinen politiikka on sitä, että kunnalliset palvelut muuttuvat tararoiksi, joita ihmiset ostavat yksityisiltä palveluja tuottavilta yrityksiltä. Rahasta tulee ja on jo tullut kaiken mitta, jos vielä nykymeno saa jatkua ja toistaiseksi poliittinen vastavoima puuttuu. Mutta kansa suomessakin osoitti vaaleissa, että tyytymättömyys on kasvamassa. Mutta rahanvallan kaatamista ei yksin äänestämällä kaadeta, vaan siinä tarvitaa joukkovoimaa. Toisaalta kansantyytymättömyys nykymenolle kanavoitui rahavalle turvallisesti oikealle ja jopa äärioikealle.

Nykyisen edustuksellisen demokratia päätehtäväksi on tullut turvata rahamaailman toimintaa. Pankkeja siis tuetaan verovaroilla, että ne eivät joutuisi maksamaan keinottelusta syntyviä tappioita. EU:n on perusteilla ensin väliaikainen rahasto ja sitten ihan vakinainen rahasto, joista maksetaan ja annetaan takauksia EU:n tasolla pankeille ja keinottelijoille niiden bisneksessä syntyviä tappioita paikkaamalla.

Nämä asiat olivat myös eduskuntavaalien pääosassa. Mutta myös nyt kun uutta hallitusta kootaan on siinä myös pääosassa eurooppalaisten pankkibisneksien tukirahastot.