perjantai 22. tammikuuta 2010

Ruotsissa liitto oikeistoa vastaan


Ruotsissa valmistaudutaan syksyn valtiopäivävaaleihin. Äänestäjillä on nyt kaksi selvää hallitusvaihtoehtoa, kun sosiaalidemokraatit lähtevät vaaleihin ensimmäistä kertaa liitossa vihreiden ja vasemmistopuolueen kanssa. Punavihreä oppositio on tämänhetkisten mittausten mukaan selvässä johdossa vaalikamppailussa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mona Sahlin johtaa kolmen puolueen oppositiorintamaa. Punavihreä liittoutuma aikoo voittaa vaalit kolmella teemalla:
Ensimmäisenä on kysymys työstä, eriarvoisuudesta ja siitä, valitaanko veronkevennykset vai hyvinvointiyhteiskunta.

Nyt on ensimmäinen kerta, kun sosialidemokraatit ovat valmiita esittämään hallitusvaihtoehdon, jossa on mukana muitakin, eli vihreät ja Vasemmistopuolue. Kolmikko on hionut särmiään kuluneen porvarillisen hallituskauden aikana.

Punavihreät ovat nousussa monessa maassa ympäri Eurooppaa, entä Suomessa? Täällä on harrastettu oikeistolaista konsensuspolitikkaa jo vuosikymmeniä.

Ruotsidemokraatit vaa'ankieleen
Vaalikamppailun alussa on jo oppositiolla pienoinen etumatka ja se tarkoittaa hallituksen vaihdosta. Vaarana oikealla on, että koko hallituskuvion saattaa kuitenkin muuttaa siirtolaisvastainen Ruotsidemokraatit, joka näyttää nousevan vaa'ankieliasemaan syksyn vaaleissa. Punavihreät eivät aio olla missään tekemisissä Ruotsidemokraattien kanssa.
- Ei koskaan, ei missään, ei milloinkaan, oli jopa Mona Sahlin sanonut.
Ruotsidemokraattien siirtolaispuheet ovat jo koventaneet keskustelua. Se on Mona Sahlinin mukaan tuonut vaarallisia, muukalaisvastaisia linjauksia monen eurooppalaisen sisarpuolueenkin linjauksiin. Siihen ei Sahlinin mukaan Ruotsissa lähdetä.

Ruotsin punavihreä oppositio aikoo esittää selkeän vaihtoehdon porvarihallitukselle. Se on vasta muotoutumassa ja vaalitaistelusta tulee kiivas.
Ruotsissa on aito vasemmisto ja oikeisto jako. Äänestäjienkin on helppo ottaa vaaleissa kantaa eli kuvainnollisesti vetämällä punavihreä viiva!