tiistai 25. joulukuuta 2007

Hallitus panee vauhtia yksityistämiseen

Itsenäisyyspäivän aattona asetti hallitus oikein neuvottelukunnan yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen laajentamiseksi.
Tämän tavoitteena on lisätä yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ja niiden kehittymistä osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Tämä uusi yksityistä bisnestä vauhdittava elin aloittaa toimintansa vuoden 2008 alusta.
Yksityinen sosiaali- ja terveysbisnes on kasvanutkin viime vuosina vauhdilla ja siihen on selvä syy hallitus ja valtaeliitillä ei ole aikomustakaan lisätä resursseja julkisen sektorin omaan palvelutuotantoon.

Tilaaja-tuottajamalli ja palvelusetelien käyttöönotto palvelurakenneuudistuksessa ovat hallituksen tärkeitä yksityistämisen välikappaleita. Palvelusetelien käytöllä laajennetaan palvelumarkkinoita.
Siis lisää bisnestä sosiaali- ja terveydenhoidossa, vanhusten huollossa, sekä lasten ja vammaisten hoidossa.
Ja raharuletti pyörii. Palvelujen järjestämisen velvoite on kunnalla, joka rahoittaa yksityistä yrittäjää kuin pohjatonta säkkiä ostamalla siltä palveluja. Merkillistä vain on, että tällaisissa yhteyksissä korostetaan aina yksityisen tuottavan palvelut laadukkaasti ja joustavasti.

Suomessa on yksityinen terveydenhuolto melkein kokonaan julkisin varoin yläpidettyä. Lääkäritalojen omistajien voitot ja osingonjaot kustannetaan julkisin varoin. On jo yrityksiä, joiden lääkäriomistajat kiertävät veroja, nostavat tulot ja voitot pääosin osinkoina ja pääomatuloina. Ja verottaja pitää tätä täysin laillisena.

Nykyisen menon vallitessa kaikki uudistukset tukevat kuntien kapitalisoimista. Näin tulisi myös käymään Vaasan ja Mustasaaren toimintojen yhdistämisessä. Kunnat ja niiden palvelut ovat nykyvaltaeliitille yksityistä bisnestoimintaa. Onhan Vaasa (Oy) jo vuosia toiminut konsernina ja hallintokunnat tytäryhtiönä. Vaasaa on hallinnoitu ja se on toiminut samoilla periaatteilla ja toimintamalleilla kuten yksityinen Oy, jolle omistajat ovat asettaneet tulostavoitteen (säästö ).

Toisaalta kun saadaan kuntien toimintoja ajettu alas tulee verovarojen käytöstä säästöäkin ja jälleen voidaan alentaa isotuloisten verotusta, tämä on juuri sitä oikeistolaista politiikkaa. Eli kahdella tasolla tapahtuu tulonsiirtoa pääomalle.

Nyt on se tilanne, että kuntalaiset pääosin vastustavat kuntien yhdistämisiä ja koko valtaeliitti edustuksellisissa elimissä on niiden puolesta. Joten tilanne on otollinen oikeistolaiselle vyörytykselle yksityistämisen suuntaan.

Nyt olisi jo viimeiset hetket vasemmistolla nousta taisteluun

Ei kommentteja: