Tunnettu ay-aktiivi Erkki Kuusikko (sdp) ABB tehtailta Vaasasta toteaa Sanomalehti Pohjalaisessa, että Suomalainen työmarkkinajärjestelmä on selkeästi murrosvaiheessa.
Mielestäni se on murrosvaiheessa sen johdosta, että ay-liike ei ole enää ollut vuosiin tehtäviensä tasalla.
Tämänkin johdosta ovat työnantajaliitot jättämässä lopullisia hyvästejä tulopolitiikalle. Hampaaton ay-liike ei ole enää heille uhka.
Pitäisi kysyä, että mitä hyötyä on sitten ollut TUPO:sta? Pääomalle yksihyöty on ollut se, että työläiset ovat itse maksaneet osan palkastaan verojen kautta. Toinenhyöty on tullut palkankorotusten pysymisestä ennustettavalla ja alhaisella tasolla.
Kolmashyöty on ollut SDP:lle, että he ovat olleet hallitustasolla vuosia.
Työläiset ovat saaneet TUPO:n kautta sosiaalisia uudistuksia, jotka he ovat toisaalta joutuneet verojen kautta itse maksamaan.
Kuusikko toteaa, että liittofuusiolla pyritään myös luomaan lisää vastavoimaa työantajien pyrkimyksille hajauttaa sopimusjärjestelmää ja ideologiselle tavoitteelle heikentää ammattiyhdistysliikkeen asemaa.
Sdp:n reformistinen politiikka on johtanut sdp:n ja ay-liikkeen asemien häviämiseen. He ovat toisaalta tehneet politiikallaan itsensä tarpeettomiksi. Omasta kokemuksesta ABB:llä, jossa olin vaajaan kymmenen vuotta töissä, en ollenkaan ihmettele ay-liikkeen asemien häviämistä, niin olematonta oli ay-toiminta ABB:llä. Taistelevasta ay-liikkeestä ei ollut tietoakaan ABB:lla Vaasassa.
Kuusikko linjaa, että uuden liiton edunvalvonnan tehtäviä, tukea ja luoda sellaista yhteiskunta-, talous-, teollisuus- ja koulutuspolitiikkaa, jonka avulla maailmanlaajuisen tuotannon ja kilpailun haasteet ovat hallittavissa.
Mitä tämäkin nyt sitten tarkoittaa? Melkein samoilla samoilla sanoisi varmaan yrityksen edustaja kuin Kuusikko. Ei näytä olevan mitään uutta uudella jättiliitolla. Samaa sopuilua kuin ennenkin.
Entä sitten kansanvälinen edunvalvonta? Mitä sillä sektorilla on tapahtunut kun yritykset siirtää tuotantoa sellaisiin maihin missä palkkataso on matalampi? Sdp johtoinen SAK ei ole voi sanoa, laittanut tikkua ristiin. Nokia on saanut riehua mielensä mukaisesti ja samoin muut suuryritykset, jotka ovat siirtäneet tuotantoa ulos Suomesta.
Uusi jättiliitto tuskin tuo tähän mitään uutta. Ay-eliitti nauttii ruhtinaallisista eduistaan!
Kuusikko toteaa, että uuden liiton läpileikkaava toiminta-ajatus on siirtää edunvalvonnan ja muunkin toiminnan painopistettä entistä lähemmäksi jäseniä ja työpaikkoja.
Kun muistelee sitä aikaa kun ABB vähensi 1000 työläistä Vaasantehtailta niin osasto 272 ei oikeastaan tehnyt yhtään mitään. Kaikki irtisanotut jätettiin omanonnensa ja työvoimaviranomaisten huostaan.
On selvää kun liittoja yhdistetään häipyy kosketuspintaa entisestään tehtaisiin ja siellä oleviin työläisiin. Vielä kun jo on olemassa SAK, jonka pitäisi olla liittojen keskusjärjestö, kuulostaa Kuusikon ajatukset aika omituisilta. Hän ei sanonut sanaakaan SAK:sta jutussaan. Mitä tekemistä on uudellajättiliitolla kun on jo olemassa SAK?
Liittojen yhdistämisessä on kysymys sdp:n asemien turvaamisesta ay-liikkeesä ja hanke on ylätason ay-eliitin, ei jäsenistön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti