torstai 27. marraskuuta 2008

Virolaisilla on vapaus hakeutua uusille työmarkkinoille

Virolainen kapitalismi ei enää kelpaa terveydenhoitoalantyöläisille. Neljän vuoden aikana Virosta on lähtenyt yli 1 200 terveydenhoidon ammattilaista. Heitä on houkutellut ennen muuta Suomi. Tänne on muuttanut 66 prosenttia, Britanniaan 11 prosenttia ja Ruotsiin seitsemän prosenttia. Ilmeisesti suurin osa Virolaisista terveydenhoitoalan työläistä on yksityisessä terveysbisneksessä Suomessa työssä.

Leveämmän leivänperään lähteneiden määrä on iso suhteessa Viron väkimäärään.

Toisaalta on positiivista, että Virontyöläiset eivät enää alistu halpatyövoimaksi omassa maassaan. Mutta saman tilanteen edessä he ovat Suomessakin palkkaorjana ja kilpasilla suomalaisen työläisen kanssa. Kun Neuvostoliitto kaatui siirtyi paljon suomalaisiakin yrityksiä Viroon, halvemman työvoiman houkuttelemina. Mihinkä päin mahtavat nyt nämä yritykset siirtyä kun Virontyöläiset eivät suostu enää olemaan halpatyövoimana, vaan siirtyvät ulkomaille?

Nyt on Suomessa menossa julkisenalan palvelutuotannon ja palkkapotin uusjako. Tässä uusjaossa varmaankin tarvitaan Virolaisia terveydenhoitoalan työläisiä.

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id108664.html

Ei kommentteja: