lauantai 1. huhtikuuta 2017

Marxilaisuus ei ole mennyttä historiaa vaan se on tätäkin päivää

"Ihmistentajunta ei määrää heidän olemistaan, vaan päinvastoin heidän yhteiskunnallinen olemisensa määrää heidän tajuntansa".
Tämä on Karl Marxin yksi kuuluisimmista lauseista. Mikä oli toisaalta 1800 luvun puolivälin saksalaista filosofiaa.

Toisessa kirjoituksessa Marx pohtii proletariaatin mahdollisia liittolaisia.Hänen mukaansa epäluotettavin on ryysyköyhällistö, koska se on aina ostettavissa.
Toiseksi epäluotettavin on intellektuellit, koska he muuttavat aina ajatteluaan vallitsevan muodin mukaan.
Teollisuustyöväestö, joita Marx kuvaa proletariaatiksi, on kapitalismissa yhteiskuntaluokka. Sillä on voimaa pysäyttää tuotanto.

Kun nyt peilaa nykyistä tilannetta suomessakin, niin kyllä Marxin ajatukset pitää paikkansa. Esimerkiksi työväeliikeen tilaa ja oikeistopopulismin nousua. Nimenomaan eduskuntavasemmiston hylkäämät ja nykypolitiikasta kärsimään joutuneet työläiset hylkäsivät vasemmiston ja äänestivät vaaleissa äärioikeistoa. Toisaalta sama ilmiö on ihan maailman laajuinen. Mitä nyt sitten tapahtuu, kun äärioikeisto on hylännyt työväestön ja muut pienituloiset, kun ovat itse hallituksessa kurittamassa kansaa.

Samaten uusliberalistien joukkoon on siirtynyt sivistyneistöä, joka on ollut viime vuosien muodikas ideologia.

Ihmisen tajunta voi muuttua, mutta ei yhteiskunnallinen tieteeseen perustuva yhteiskunta ajattelu, joka perustuu ihmisten yhteiskunnalliseen olemiseen.

Ei kommentteja: