keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Julkistenpalveluiden yhtiöittäminen etenee Vaasassa

Vaasan sairaanhoitopiiri ja Vaasan kaupungikonserni perutavat uuden yhtiön, johon sijoitetaan tukitoimet. Kuten esimerkiksi talous ja henkilöstöhallinon palvelut, ruokapalvelut, siivous ja kiinteistöhuolto.
Yhtiönperustaminen liittyy tulevaan soteen, jossa terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamisvastuu eriytetään yhdintoimintaa tukevista toiminnoista. Eli siis tilaaja ja tuottamismalliksi.
Alkuvaiheessa yhtiön perustajina ovat sairaanhoitopiiri ja Vaasakonserni. Mutta tavoite on, että myös kaikki maakunnan kunnat liittyvät sen osakkaiksi myöhemmin.
Yhtiöön kuten yhtiömuodossa on oltavakin valitaa toimitusjohtaja.

Vaasansairaanhoito piirin hallitus oli perustanut toisenkin osakeyhtiön, jota tullaan tarvitsemaan perustasonpalveluita koskevissa valinnanvapausasioissa.

Nyt siis sotea ajetaan jo julkiselle sektorille vaikka lakikaan ei ole vielä eduskunnassakaan hyväksytty. Vaasan kaupunginhallituksessakin, jopa vasemmistopuolueet ja ay-eliittikin JHL:ssä ovat uuden yhtiön perustamisen hyväksyneet. Ilmeisesti taustalla on pienemmän pahanvalitseminen ja enemmistöntahtoon alistuminen.
Eikä nähdä vaihtoehtoa sopeudutaan nykytilaan, että on ”pakko” yhtiöittää julkiset palvelut.

Kuntavaalit ovat ohi vaalilupaukset ovat nyt historiaa. Yhtiössä ei enää äänestämällä asioita hoidetavaan hallitus, euro ohjaa ja johtaa hallintoa.
Nyt siis tulosta tullaan tekemään säästöjen ja kilpailun kautta. Mutta myös tehdään tilaa yksityisille sotepalveluiden yksityisille tuottajille.

Olemme kohta nykymenolla julkisensektorin hautajaisissa.


Ei kommentteja: