Vaasan kaupunki luopuu kolmen vuoden jälkeen tilaajatuottajamallista. Sitä kokeiltiin katu, -kiinteistö ja vihertoimessa. Suurimmaksi ongelmaksi koitui se, että palvelujentuotanto ja tilaajat eivät kohdanneet sekä voiton tulouttaminen keskushallinnonkassaan esti sen, että tuottoa ei voinut käyttää katujen kunnossapitoon ja muuhun varsinaiseen toimintaan.
Vaasan koko ja palvelumarkkinat olivat liianpienet tilaajatuottaja mallille. Tässä yksi syy siihen mitä varten kuntia pitää yhdistää.
Systeemiin olisi pitänyt myös palkata lisää henkilökuntaa toimiakseen kunnolla. Nyt sitten kun toiminta palautetaan pärjätään nykyisellä henkilömäärällä. Eli se niistä säästöistä, mitä tilaajatuottaja mallin kauppiaat lupaavat.
Vaasassa oli laskettu plussat ja miinukset tilaajatuottaja mallista ja tulos oli ollut miinusmerkkinen.
Toisaalta edelleen katu, kiinteistö ja vihertoimi toimivat tulosohjauksella, kuten ovat toimineet Vaasa konsernissa aikaisemminkin. ”Sisäinenyrittäjyys” on ollut käytäntöä Vaasassa vuodesta 1991 asti, jos nyt ihan oikein muistan. Veromarkoilla näin tehdään tulosta tai säästöjä kuin yksityisessä bisneksessä.
Haetaan palvelujentuotannosta säästöjä, samalla tavalla kuin yksityinen pääomakin, joka jakaa säästöt osakkeenomistajille.
Kun taas kunnallisesta palvelutuotannosta saadaan nipistettyä veromarkkoja ”säästöjä” pois voidaan ne sitten valtionkautta jakaa verohelpotuksina varakkaille , kuten nykyinen hallituskin tekee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti