lauantai 27. syyskuuta 2008

Valtaeliitin moraali puhuttaa Vaasassa

Kaupunginjohtajan viime aikaiset teot kuvastaa korruptiota, sekä elitistisen virkavallan ja poliittisen johdon moraalia, mikä näyttää olevan yleistä nykyisessä menossa tässä maassa. Mutta sen osoittaminen on vaikeaa näin pienessä maassa kuin on Suomi.
Hyväveliverkosta puhutaan, mutta sen osoittaminen on sen pienuuden johdosta vaikeaa sekä myös edustuksellisen demokratian hengettömyys vaikeuttaa näytön esille tuloa.

Mitä pienemmäksi kutistuu edustuksellinen demokratia, sitä tietenkin isommaksi paisuu korruptio ja tietenkin moraali muuttuu sen mukaisesti. Toisaalta se kuvastaa myös sitä, että olemme menossa kohti Rooman-valtakunnan hajoamisen mukaista tilannetta, myös tässä maassa. Korkeinta hallintoa ja poliittista eliittiä ei juurikaan voi erottaa, ne ovat yhtä ja samaa.

Puolue-eliitit ovat myös privatisoituneet eli henkilöityneet, Suomessa eikä Vaasassakaan ole vuosikymmeniin puhuttu vasemmistosta eikä oikeistostakaan. Vaasan valtuustossakin on vain ryhmä numero se ja ryhmä numero se, joiden mukaan paikat sitten jakautuvat.

Eduskuntapuolueet ovat yhdessä kuorossa, jokaisessa vaalissa, melkein kuin oppositiossa itse hyväksymiään säästö ja leikkaustoimia vastaan. Kun vaalit ovat ohi jatkuu jälleen sama meno!
Tämä myös kuvastaa vasemmiston vahvaa oikeistolaistumista. Oikeistolaiseen politiikkaan sopii hyvin nykyinen meno, johon on uutena elementtinä tullut kuntauudistus, jolla lisätään kunnallisten palvelujen tuottamisen ulkoistamista ja yksityistämistä.

Virkkamismoraalia eri juurikaan voida erottaa poliittisen eliitin moraalista. Joten edustuksellinen demokratia kaipaa uutta verta sisälleen, että se jälleen hengittäisi.

Ei kommentteja: