perjantai 13. maaliskuuta 2009

Hallitus otti yhden askeleen taakse ja kaksi eteen

Se että Vanhasen porvari hallitus joutui vetämään pois ehdotuksensa eläkeiän alarajan muodollisesta korottamisesta 63:sta 65 vuoteen on työntekijöiden vihaisen reaktion ja laajan kansalaismielipiteen ansiota. Tämä pakotti nimenomaan ammatilliset keskusjärjestöt samoin kuin eduskunnan vasemmistopuolueet ryhdistäytymään.
Ay-johtajat voisivat rehellisesti myöntää tämän, sen sijaan, että he nyt kehuvat omilla ansioillaan ja kiirehtivät peruuttamaan kaikki suunnitellut painostustoimet.

Nyt on kansalaisten ja muiden työntekijöiden oltava valppaana, ettei kiistan saama käänne muodostu heikommaksi tilaksi kuin oli ennen kiistaa. ”Vielä yksi voitto tällainen niin olemme hukassa” opettaa historia.

Hallituksen perumaa eläke-esitystä arvioitaessa unohdetaan helposti se, että esitys perustui talousneuvoston valmisteluun, johon myös ay-johtajat olivat osallistuneet.
Ay-johto ryhtyi vastahankaan ennen kaikkea kentän reaktion johdosta ja että hallitus teki esityksen ”omissa” nimissä ilman kolmikantaa.

Nyt sitten hallituksen taka-askeleen johdosta, kolmikanta ryhtyy yhdessä miettimään uskottavia keinoja todellisen eläkkeelle jäämisen iän korottamiseksi kolmella vuodella. Näin siis ay-liike sitoutettiin työurien pidentämiseen tavalla tai toisella. Tämä on nyt sitä suomalaista konsensus politiikkaa, jos mikä.

Kokonaiskuviossa Pyrrhoksen voittoon viittaa myös ”sosiaalitupo”ja siihen sisältyvä Kelamaksun poistaminen työnantajilta, joka murentaa kansaneläkkeiden rahoituspohjaa. Ja myös se, että kulissien takana puuhataan seuraavaa TES-kierrosta äärimmäisen matalin palkankorotuksin tai ilman korotuksia.

Sosiaalitupo ja eläkeratkaisu muistuttaa monessa tes-neuvottelussa nähtyä: kun ay-liikkeestä löytyisi taisteluvalmiutta, vetää vastapuoli vaatimuksensa pois. Valheellinen voitontunne kuluttaa ay-puolen syömähammasta. Lopuksi sovitaan vesitetystä ratkaisusta ja vastapuoli vetääkin lopulta pitemmän korren.
Tiedoksi, että vai SEL oli yksi harvoja liittoja, joka ei hyväksynyt sosiaalitupoa. Selkärankaakin siis vielä löytyy ay-liikkeestä!

Ei kommentteja: