Vaasan kaupunginvaltuusto oli pitänyt seminaarin, jossa olivat alustaneet valtiosihteeri Raimo Sailas, Värtsilän ja ABB:n toimitusjohtajat. Sailas löi heti pöytään, että työttömyys nousee vuodessa sadallatuhannella.
Sailas oli sanonut, että ennusteisiin talouden kriisistä ei voi luottaa koska aiemmin ei ole ollut vastaavaa. Hän unohti kapitalismin kaikki aiemmat kriisit. Kapitalismi potee säännöllisin väliajoin kriisejään. Viimeiset isot katastrofit olivat ennen ensimmäistä maailmansotaa, sitten tulivat 1930 luvun kriisit, jotka johtivat toiseen maailmasotaan ja fasismin nousuun. Sen jälkeen ei ole ollut koko maapallon kattavia sotia kapitalismin talous kriisien osalta. Mutta pienempiä talouteen liittyviä sotia on kokoajan jossain päin maapalloa.
Sailas tarkasteli talouskriisiä pääoman näkökulmasta, eikä siis työtätekevän kansan osan osalta. Elinkeinoelämän aika loppuu lomautuksiin ja on irtisanottava ylimääräinen työvoima tuotannosta. Eikä tietenkään nähnyt sille muita vaihtoehtoja, kuin sopeutuminen pääoman tahtoon.
Mutta silti Sailas oli sanonut, että maamme selviää talouskriisistä muita maita paremmin. Sailas leijaili ilmassa, että Suomi on yksi maailman kehittyneimmistä maista. Sailasta huolestutti vain se, että miten selviämme uudesta noususta.
Sailas oli patistanut suuria kaupunkiseutuja kuntaliitoksiin ja ilmeisesti tarkoittanut Vaasaa ja Mustasaarta. Hän oli sanonut, että sillä ei ole mitään merkitystä, jos kaksi pikkukuntaa yhdistetään.
Tällä hän ilmeisesti tarkoittaa, että pienissä kunnissa ei voida saada aikaan säästöjä hallintojen ja palvelutuotantojen yhdistämisestä merkittävässä määrin, kuin isoissa. Valtiosihteeri tarkasteli talouden näkökulmasta kuntien toimintoja ei kuntalaisten. Ja oli todennut, että toista porkkanarahakierrosta ei tule.
Kaupunginjohtaja Bengt Strandin oli perännyt valtuustolta johtajuutta syksyn kuntaliitosneuvotteluihin.
Vain kaksi valtuutettua oli ollut koko kuntaliitos ja työssäkäyntialue kuntahanketta vastaan. Heistä toinen olikin sanonut, että valtuutetut on valittu hoitamaan vaasalaisten asioita.
Perussuomalaiset olivat istuneet hiljaa. Eivät olleet käyttäneet yhtään puheenvuoroa. Heidän pomo Timo Soini on toiminut vastaavalla tavalla Vantaalla edellisen valtuustokauden. Hän on hyväksynyt kaikki säästöleikkaukset Vantaalla eli ei mikään vaihtoehto valtaeliitille, vaan yhtä ja samaa.
Elinkeinoelämä on kokoajan ajanut työssäkäyntialueen kokoista kuntaa. Heillä on siinä isot rahat kysymyksessä. Kun päällekkäisiä toimintoja kuntien yhteen liittämisen jälkeen poistetaan ja palvelutuotantoa kaupallistetaan ja yksityistetään, se tietää pääomalle lisää bisneksenteko apajia.
Tottakai pääoma ja isotuloiset näkevät myös kuntien yhteen liittämisessä verojensa alentamisen mahdollisuuksia. Uusi bisnesjohtaminen kun tulee johtamaan rajuun maksujen nousemiseen ja sitä kautta verorahoituksen supistumiseen.
Pohjalaisen uutisointi painottui kuntaliitos asiaa lauantain lehdessä ja kun kysymyksessä oli valtuuston seminaari jäi poliittinen puoli tältä osin vajavaiseksi ja talous nousi ensisijaiseksi.
On aika asettaa valtaeliitin hegemonialle ja johtajuudelle vastavoima
Nyt on vasemmisto ison haasteen edessä vastahegemonian aikaansaamiseksi oikeiston vyörytykselle tässä maassa.
Vasemmiston on nyt kehitettävä itsessään sen kaltainen mentaliteetti, jonka porvaristo nyt omaa; kyse ei tietenkään ole kyvystä harjoittaa riistoa, vaan kyvystä johtaa, taidosta viedä päätökseen mikä tahansa aloite.
Vasemmiston kritiikin kohteena tulee olla totuuksia tuottavat instituutiot. Kuten valtiovalta ja paikallinen valtakoneisto. Nyt on aika aloitta vastahegemonia projekti vasemmalta ja haastaa vallitsevat käsitykset. Politiikka ei ole vain taloudellista taistelua, se on myös poliittisen vaikuttamisen tapa, jolla vasemmisto tekee oman ideologiansa yleisesti hyväksytyksi.
Tavoitteena on oltava hegemonia, joka nojautuu kansan suostumukseen. On siis aika rakentaa uusi vasemmiston ideologinen valtakeskus, henkinen aloite, johon muut vastatkoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti