sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Mitä onkaan sananvapaus

Pohjalainen julkaisi tänään sanomalehtien liiton sananvapausjulistuksen Sofi Oksanen julistamana, jossa hän jatkaa Neuvosto Viron mustamaalaamista ja vielä kokoomuslaisen sananvapauden nimissä. Eli hän puolustaa oikeistolaisten, suurenrahan sananvapautta ja tietenkin sitä vasten Oksasen propagandan Neuvosto Viroa vastaan ymmärtää. Neuvosto Virossa oli työväen valta!
Oksanen vielä kuvaa julistuksessaan sitä miten sisäisesti hoidettiin luotettavassa seurassa oikeistolaista propagandaa. Siinä Virolaiset porvarit ovatkin olleet taitavia, jopa ulkomailta käsin ja koko nykyinen Viron oikeistojohto onkin juuri sitä perua.

Oksanen myös arvostelee punaista Kiinaa sananvapauden nimissä. Tässä voi kysyä, että miten se työväenvalta toimisi, jos annettaisiin porvariston tehdä ”rikollista” myyräntyötä vapaasti?

Suomalaisen sananvapauden historiasta hän ottaa esille idänkaupan, rahan, politiikan, maantieteen ja sodat. Miten ne nyt olisivat horjuttaneet porvariston sananvapautta? Oksanen ottaa esille sen hyvän ajan vuoden 1944 jälkeen, jolloin suomessa elettiin sen olemassaolon parhainta aikaa, jos ajatellaan sananvapauden osalta. Muuten tuo aika oli hirveää suomelle maan talous oli huono ja maine nollassa. Tietenkin tuo aika oli maamme porvaristolle raskasta hävityn sodan jälkeen. Myös liittoutuminen Natsien kanssa ja syyllistyminen sotarikoksiin veti porvariston mielen matalaksi.

Oksaselta voi kysyä, että mitä on ollutkaan sananvapaus tässä maassa vuodesta 1918 vuoteen 1944? Tuon ajanjakson suomi oli oikeistolaisen terrorin vallassa. Ihmisiä pidätettiin mielipiteiden vuoksi, vuoden 1918 alussa, jopa teloitettiin ja oli keskitysleirejä. Lehdistö ja sananvapaus oli vain oikeistolaisella medialla aina vuoteen 1944 asti, jolloin tapahtui käänne suomessa sanavapauden osalta hyvään suuntaan. Yksi iso asia oli se, että koko vasemmistolainen työväenliike sai vapaat toimintaoikeudet.

Vasemmistolaisen työväenliikkeen vapaustoimia ja koko kansan sanavapaus oli huimassa kehityksessä vuoden 1944 jälkeen ja sitä jatkui vuoden 1990 alkuun asti. Sitten alkoi alamäki, jonka alkujuuret ovat liikkeessä itsessään.
Porvaristo sai houkutelluksi vasemmistopuolueet ”yhteiseen” politiikkaan, josta tuli se välinen joka repi vasemmistoliikettä sisäisesti hajalle. Vasemmistopuolueiden omanliikkeen kehittäminen jäi kesannolle ja mediassa se näkyi lehtien lakkauttamisina. Erityisesti kapitalismin vastainen vasemmistolainen liike on kutistunut hyvin pieneksi. Vasemmiston sananvapaus, joka on kapitalismin vastaista ei ole liikkeen mediavälineiden kutistumisen jälkeen enää yleisessä mielipiteessä näkynyt. Se ei ole sananvapautta, jos silloin tällöin saa sanoa mielipiteensä oikeistolaisten mediassa. Missä on yhteisöllisen liikkeen punainen aate ja ideologia?

Vasemmiston nykyinen tila uhkaa juuri sen johdosta sananvapautta tässä maassa, kun porvariston ja suurenrahan sanavapaudelle ei ole todellista koko työväenliikkeen kattavaa vastavoimaa.
Maassa on nyt pirstaloitunut sananvapaus, jossa rasismikin nostaa päätään ja porvariston suurenrahan hallitsema mediakoneisto.

Ei kommentteja: