lauantai 25. huhtikuuta 2009

Mediatoiminnassa laitettiin aitaa uusliberalismille


Ylen mediamaksusta tuli punainen vaate yksityiselle pääomalle. Sitä kuvastaa hyvin Pohjalaisen pääkirjoitus tänään. Pääoma pelkää liiketoimintojensa supistuvan, kun Ylen rahoituspohjaa parannetaan mediamaksulla. Rahoituspohjan varmistaminen tuo vakautta Ylen-ohjelmien, tuotantotekniikan sekä määrän, että laadun osalta.

Toisaalta mediatoiminta on muuttunut siitä ajasta kun radio ja TV tuli koteihin. Tämänkin johdosta on erityisen tärkeää kansalaisen ja kansakunnankin olemassaolon kannalta, ettei mediatoiminta ole voitontavoittelijoiden vallassa.

Suunta on oikea yhteiskunnalla pitää olla pääosa median ohjauksessa ja mediasisällön tuottamisessa. Se on yhtä tärkeää kuin finanssi ja pankkitoiminnan yhteiskunnallinen omistajuus ja ohjaus. Yhteiskunnallinen omistajuus ja ohjaus takaa myös mediansisältöjen demokraattisuuden, kytkee pois ihmiselle vahingolliset ohjelmat ja taloudellisen saalistamisen.

Ihminen on yhteiskunnallinen eläin tai olio. Tämän johdosta ei voida tuottaa sellaista tietoa ja kulttuuria mikä vahingoittaa työtätekevää kansaa. Yhteiskunnalla pitää siis olla valtaa siihen mitä mediassa tuotetaan. Kapitalismissa kaupallisuus on yksi merkittävä ”sairauksia” aiheuttava asia.
Erityisen tärkeä alue median osalta on historia, jolta kansakunta ponnistaa eteenpäin. Viime aikoina on historiankirjoituksia lähinnä suurenrahan ja oikeistontaholta vääristelty. Sotarikollisista on tehty sankareita ym. Kokoomus oikeiston pääpuolue yrittää mediansa kautta viestittää, että vasemmistoa ei enää ole ja että kokoomus on työväenpuolue. Maahanmuuttopolitiikassa on myös medialla vastuu siitä, että ei lietsota rasismia.

Kysymyksessä on työtätekevän kansan etu, media eikä pankitkaan saa olla pienen rahaeliitin hallittavissa ja omistuksessa. Nykyinen finanssi ja talouskriisi on siitä karmaisevaa opetusta.
Miten ahneus ja silmitön keinottelu johtaa koko maailman talouden sekasortoon. Kapitalismissa vielä nämä ”talousrikolliset” pelastetaan yhteiskunnan verovaroilla mikä on todella törkeää.

Mikään yhteisö eikä yhteiskunta voi pitempään ongelmitta toimia vapaankapitalismin pohjalta. Sääntely ja vastavoima pitää ahneet saalistajat loitolla.

Vasemmiston lehdistöä ja nettimediaa on laajennettava ja nostettava sen näkyvyyttä yhteiskunnassa. Viime vuosina on paikallinen vasemmistolainen media melkein kokonaan hävinnyt ja tämä on tuonut tilaa oikeistolaiselle propagandalle.

Ei kommentteja: