sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Ruotsin merivoimien operaatio Tukholman saaristossa päättyi tuloksettomana

”Minkäänlaisen vieraan valtion vedenalaisia laitteita, joita Ruotsin viranomaiset olisivat voineet esitellä muulle maailmalle, ei aluevesiltä löydetty. Operaatio maksoi noin 2,2 miljoonaa euroa.
Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraali-majuri Igor Konashenkov, ilmoitti jo ennen operaation päättymistä, että tämänkaltainen täysin perustelematon, kylmän sodan henkeen lämmitelty, Ruotsin puolustusministeriön toiminta, johtaa vain jännityksen lisääntymiseen alueella. Kaiken tuloksena saattaa olla erillisten maiden turvallisuuden heikkeneminen, taloudellisen toiminnan vahingoittuminen Itämerellä.

Toimittaja ja kirjailija Lars Borgnäs, kirjoittamassaan artikkelissa, joka on julkaistu SVT- teevisiokanavan internetsivulla, asettaa kysymyksen siitä, että mistä ruotsalaisille toimittajille on ilmestynyt tämä suuri valmius ottaa vastaan, virkamiesten esittämät vahvistamattomat tiedot, ilman kysymyksiä tai epäilyksiä.

Tänä vuonna Venäjästä on puhuttu kielteisessä hengessä. Hysteeristen ilmoitusten ansiosta, jotka ovat koskeneet venäläisten lentokoneiden hyökkäystä ja Venäjän sotaharjoituksia Itämerellä, ilmapiiri on niin jännittynyt, että nyt olemme valmiit ottamaan vastaan uutisen venäläisten tunkeutumisesta maan pääkaupunkiin, - kirjoittaa Borgnäs. Osoittautui, että riittävänä oli Ruotsin puolustusministeriön tiedote, ja maa sukelsi jälleen sukellusvene hysteriaan, - hän huomautti.
Lars Borgnäsin mukaan, tilanne Ruotsissa muistuttaa, 32 vuoden takaisia tapahtumia, kun valtaan maassa oli tullut Olof Palmen sosiaalidemokraattinen hallitus. Silloin Ruotsin merivoimat metsästivät neuvostoliittolaista sukellusvenettä Tukholman saaristossa. Tuloksettomina päätyneiden sukellusveneen etsintöjen jälkeen, maan sotilasbudjetti kasvoi. Lars Borgnäs löytää yhtäläisyyksiä nykyiseen tilanteeseen.

Miksi ulkomaalaisen sukellusveneen etsintäoperaatio alkoi nimen omaan nyt, vaikka armeijan, oman ilmoituksensa mukaan, se havaitsi tällaista aktiivisuutta jo aiemmin? Juuri äsken, valtaan on tullut sosiaalidemokraattien hallitus, johon kuuluu myös vihreiden edustaja, yleensä ottaen se suhtautuu kielteisesti sotilasbudjetin kasvattamiseen. Itse keskustelut budjetista alkoivat tällä viikolla.

Silloin, 1980 – luvulla. Venäjän uhka, toimi keinona tärkeiden poliittisten ratkaisujen viemiseksi läpi, mukaan lukien sotilaallisten määrärahoin nostaminen. Silloin vain muutamat toimittajat asettivat kyseenalaiseksi politiikkojen ja sotilaiden vakuuttelut. Nyt Ruotsissa on menossa jälleen sama mediahysteria.
Missä viipyvät toimittajien kysymykset? Missä piilottelee rohkea asenne, kriittisen kannan ottamiseksi asevoimien hataria ja hämäriä tietoja”

Lue lisää: http://finnish.ruvr.ru/2014_10_24/Ruotsin-vitsi-kallis-mutta-ei-hauska-8484/

Ei kommentteja: