sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

EU, Nato ja imperialismi

Neuvostoliiton ja sosialismin epäonnistumisen jälkeen Euroopassa alkoi uusoikeistolaiset aatteet ja ideologiat jylläämään. Eikä siitä kyytistä jäänyt pois suomen oikeistolaisetkaan.
USA ja muut imperialistiset maat alkoivat hyödyntämään avautunutta tilaa maailman markkinoilla.
Imperialismi vyöryi yli entisiä sosialistisia maita itä-euroopassa ja jakoi markkina-alueita.

Mutta myös voimankäyttö ja politiikka tuli siinä välineeksi. Kokonaisia valtioita hajosi ja imperialistit asettivat mieleisensä uudet johtajat tilalle. Viimeisimmän imperialistien operaation kohtasi Ukrainan kansa. Tässä olivat EU:n ja Natomaat jo vahvasti mukana, kuten aikaisemmissakin imperialistisissa operaatioissa.
Alussa syrjäytettiin maan presidentti, joka joutui pakenemaan maastaan ulkomaille. Venäjä tarjosi turvapaikan Ukrainan lailliselle presidentille.

Venäjä laittoi oikeastaan pisteen imperialistiselle menolle Ukrainassa, joka alkoi siitä kun Neuvostoliitto ja sosialismi joutui vaikeuksiin.
Nyt sitten ovat USA, EU ja natomaat asettaneet talous- ja poliittisia pakotteita Venäjää vastaan.
Venäjä vastainen propaganda on yltynyt länsimaisissa medioissa. Suomessakin tilanne on samanlainen kuin muissa porvarillisissa maissa. Uusoikeistolaiset kokivat masentavan pettymyksen kun eivät saaneetkaan Ukrainaa valtansa alle.
On hyvin kuvaavaa miten imperialimia tukeva media uutisoi Ukrainan tilannetta. Siinä Venäjä on syyllinen kun esti uusoikeistolaisten kaappauksen. Kun alkujaan he itse olivat ensin poliittisesti ja sotilaallisestikkin sekaantuneet Ukraina valtion sisäisiin asioihin.

Mutta imperialistinen meno näyttää vain jatkuvan EU:n alueella ja jopa Suomessakin. Pohjoismaita vedetään mukaan Natoon ja siitä uusoikeistolaiset pitävätkin kovaa meteliä.
Poliittiset Vasemmistolaiset puolueet ja kansalaisliikkeet ovat nytkin avainasemassa siinä mite pitkälle imperialismi pääsee valloittamaan maailman markkinoita.

Toisaalta Venäjä, Kiina, Intia, Etelä-Amerikan sosialismiin suuntautuneet maat rakentavat vastavoimaa USA johtoiselle imperialismille. Toivoa siis vielä on maailmassa.

Ei kommentteja: