sunnuntai 26. elokuuta 2007

Vaasan Seudun Kehitysyhtiön uusi palvelumalli kunnille vieraannuttaa työntekijät itse hyvinvoinnin kohteesta ihmisestä

Uudessa palvelustrategia mallissa tärkein asia on raha ja tiedon tuottaminen peruspalvelujohtajille, managereille ym. johtajille.
Kunnissa palvelutuotantoa ja koko ketjua johtajat seuraisivat tunnuslukujen kautta. Vasta, jos tulee ongelmia, puututaan palvelutuotantoon. Tavoitteena on palveluautomaatio itsepalvelu. Kuntien yhteiset lautakunnat olisivat niin etäällä palvelukohteista, että nämä elimet eivät palvelutuotantoa ja palveluja kykenisi valvomaan.

Mallin on huono ja sopii erityisen huonosti peruspalveluihin, joissa tärkeintä pitäisi olla suoraihmisen työ, ihmisten auttamiseksi ja palvelemiseksi.
Uudessa mallissa todella kaikki palvelut tuotteistetaan. Näin niitä on helppo kilpailuttaa, ulkoistaa ja yksityistää. Ketjupalvelumallissa (Tilaaja-tuottaja -malli) perusidea on juuri siinä, että se tuo markkinaohjauksen ja yksityisten yritysten toimintakulttuurin Vaasan seudun kuntien sisälle. Ns. uuden julkisen johtamisen ydin on juuri tässä. Odotettavissa on lisää tehokkuuspuhetta, kilpailua ja markkinahössötystä.

Kunnissa tulee sama tilanne kuin on yksityisissä yrityksissä, työntekijät, palveluntuottajat vieraannutetaan itse työn, palvelun tuotteesta ja kohteesta ihmisestä. Tähän nimenomaan johtaa tilaaja tuotttajamalli.
Kunnat ja palvelukeskukset toimisivat erillään. Kunnat ostaisivat kaikki palvelut palvelukeskuksilta. Palvelukeskukset voivat ostaa palveluja myös yksityisiltä yrityksiltä, jotka se sitten myisi niitä kuntiin.
Uusi palvelustrategia tarkoittaa, että kunnissa siirrytään kapitalistiseen tavaratuotantoon.

Ei kommentteja: