sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Kunnallisten palveluiden alasajo jatkuu

Ministeriö ja kokoomuksen peruspalveluministeri Paula Risikko jatkaa sosiaali- ja terveydenhoidon murentamista. Näyttää siltä, että Risikosta on tullut oikein kunnallisen sosiaali ja terveydenhoidon himosaneeraja. Reseptien antoa hän on valmis siirtämään lääkäreiltä sairaanhoitajille ja sanoo vielä että potilasturvallisuus säilyy. Vaikka jo nyt on ilmennyt vakavia väärin lääkityksiä, jotka ovat johtaneet kuolemiin. Samoin reseptien annon laajentaminen voi kasvattaa riskiä lääkkeiden virtaamisesta huumeiden käyttäjille.
Jo nyt on vaikeuksia hoitaa pienenevällä henkilökunnalla palveluja sosiaali ja terveydenhoidossa.Mutta säästöjä kun on revittävä jatkuvasti julkisista palveluista tätä on tämä nykyinen meno maassa.
Risikko luetteli Pohjalaisessa 16.3 miten työnjakoa muutetaan ja on jo muutettukin. Uusia esityksiä on tulossa tehtäväkuvien laajentamiseen, päivystysvastaanottojen, sairaanhoitajien ja lähihoitajien työnjaonmuutoksiin.Samoin ministeri luetteli kuinka paljon on tullut säästöjä kun on siirretty sairaanhoitajille päivystysvastuuta terveyskeskuksissa, joka on vähentänyt lääkäripäivystyksen käyttöä 5-15 %:lla.Puhelinneuvonnan ja puhelinpäivystyksen käyttö oli jopa 18-25 %:lla vähentänyt lääkäripäivystyksen käyttöä.
Aika rivoa menoa on tämä nykymeno, kun ylvästellään sillä kun ihmisten palvelut heikentyvät.On jo selvää ja näyttöjäkin on eripuolilta maata, että nykyinen politiikka heikentää, murentaa suomalaisen kunnallisen sosiaali ja terveyden hoidon. Mutta toisaalla yksityiset palvelut varakkaille sen kun vain kasvaa.
Säästyneet verovarat yhteiskunnallisista palveluista, ohjataan isotuloisten ja varakkaitten verojen alentamiseen ja näin tämä nykyinen hallitus tekee.
Tänään 17.3 sitten Lääkäriliitto ilmoitti, että se vastustaa reseptienanto-oikeuden laajentamista sairaanhoitajille. Tehy ei myöskään pidä reseptien anto-oikeiden laajentamista hoitajille hyvänä. Tehy:n mielestä se edellyttää lisähenkilökuntaa, koulutusta ja hoitajien palkankorotusta lisätyöstä.Ammattiliittojen esiintulo on hyvä ja toivotaan, että myös jatkavat kunnallisten palveluiden puolustamista.

Ei kommentteja: